söndag 6 mars 2011

Kalabalik!


Einstein borde hållit på med hund...Total kalabalikträning, inledde med rutan och vände sedan på steken och skulle göra en dirigering där apporterna låg i 90 graders vinkel till rutan. Så när jag skickade till höger apport så sprang Samson som en galning till rutan...
Laddad som tusan och jag la in DK och så löste det sig. Men ändå. Han såg Jonas lägga ut apporterna..
Jag blir nojig och ska ta mig en funderare vad som egentligen händer i min hunds huvud, hur ska jag nå honom trots att han är så laddad... Dags att köra några rena ledarskapspass innan han får gasa igen. Så får det bli. Jag brukar ju säga att relationen måste vara klar innnan man sätter igång med träningen, men har man en hormonstinn hane som kan bäst själv så måste man ibland påminna om hur hierarkin ser ut. Jag älskar att han vill och kan själv, men det får inte bli så nonchalant som det är nu.
Men annars så känns han mer och mer stabil, mest nöjd är jag med hans placering i rutan. Vänster bak-kon och runt.

Men nu är frågan, har någon där ute tips på hur jag ska köra för att länka momenten på bästa sätt. Ska jag köra tävlingsmässigt eller är det mer fördelaktigt att satsa på ordförståelse så att "konan"-momenten inte kan blandas ihop? Brainstorma gärna med mig! Gärna ni som inte ens håller på med lydnadsklasserna, eller hund för den delen! Alla med fantasi helt enkelt! :)

Nattinatt världen!

7 kommentarer:

 1. Whiskey gör det klockrent som enskilda moment, men det blir fel vid länkning. För våran del behövs det länkas från ff och framåt, för att få fram "tävlingsfelen" och kunna korrigera dem (hoppas jag iaf).

  SvaraRadera
 2. Inte för att jag kan de momenten men jag skulle nog försökt med:
  Lägga ett litet dubbelkommando (extra strykning på vänster kind eller något)innan ett av momentet så även om han har ordförståelsen så riktar han in sig på momentet och får en bekräftelse på att han tänker rätt. Om han är säkrast på rutan skulle jag lagt de på apporteringen.
  kanske inte bästa idén men en i alla fall (:

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen!
  Jag Samson är klockren om jag inte kört rutan innan, men har jag kört rutan innan så sitter det så hårt... Men jag tror på mängd nu... och ett litet pekfinger ;)
  Matilda!
  Tyvärr så är det konskicken som ställer till det, han är så fokuserad på den positionen att även om han får "apport" tecken så är de väck när han väl skickas ;S

  Men det kan mycket väl fungera senare i utbildningen :)

  Kramar

  SvaraRadera
 4. Vad skulle hända om du struntade i konskicket på dirr.apporten ett tag?
  Alltså kör rutan som helt moment och sedan ställer upp för dirr.apport, någon lägger ut apporterna sedan går du ut och ställer honom vid konen och gör bara dirrigeringen? Då kanske det trillar ner en pollet om att det finns ett annat moment efter rutan?:-)

  Kram Veronica & Hobbe

  SvaraRadera
 5. Det är lixom inte dirigeringen i sig som är problemet, men får han rutan i ögonvrån och är laddad så kan han rusa dit. SÅ stannar han på halva vägen "wooops..." och sen låser han sig och vill tillbaka till konan, som är tryggheten.

  Men du menar att jag ska skita i konskicket? Hmmm... ja det tål att funderas på! ;)

  Har träning ikväll så då ska vi säkert hinna kika till på det. Jag hoppas dock att allt bara har löst sig efter vårt utvecklingssamtal ;)

  Kraaaaaamisar

  SvaraRadera
 6. Japp min tanke är att om du gör allt som du brukar men inte själva konskicket på dirrigering som verkar vara den utlösande triggern, så kanske han tänker till?? Har du prövat att vända på steken? Att göra dirrigering först och sedan rutan? Bara för att se om det är så att han låster sig på det moment han gör först eller om rutan är så himla roligt så det är bara den som gäller?

  Kram Veronica & Hobbe

  SvaraRadera
 7. Grymma tankar, dock så är det nog likvärdigt och jag tror han ligger kvar i tanken "ruta" eftersom om jag vänder på steken så kan det bli samma sak fast tvärom;)
  Men nu har han ju satt länken så jag får se om det var min lösning att köra pressing innan byta av varje moment :)

  Kraaaam

  SvaraRadera