lördag 30 oktober 2010

Stockholm Cup och årets bästa spår!

Hysteriskt rolig läsning såhär på lördagskvällen!

Idag bar det av till Sthlm Södra BK för att kika lite på tävlingarna, idag var inte kontakterna ikopplade på Xeon och Utter men det är bara nya tag! Snyggt jobbat iaf! :)

Efter det så släppte jag av Jonas på Livgardet och åkte ut på fältet för att ta tag i spårkondisen och den senaste idéen som jag kläckt på den fronten, spännande!
La ca 2,7 km med alla möjliga vinklar och terrängskiften, en del av spåret gick på grusvägen.
Medan jag spatserade runt i skogen så skymtar jag folk som rör sig i skogen, på långa avstånd och jag tänkte väl att det var lite väl lata orienterare -Sprang på en riktig orienterare med svettband och allt oxå- som letade kontroller på övningsfältet. Men vilket guldläge! Nu visste jag att det skulle finnas minst 7 korsande spår med typ INGEN tidsskillnad -Pirrigt värre och spännande som tusan!-
När jag kommer ut ur skogen ut på fältet så är det en tjej/kvinna som hojtar "Jag har lagt spår där!!!" och jag svarade ärligt "Jag med!" varpå jag fick en besvärad blick och följande mening "Alltså vi har en tjänstehundsutbildning här..."
Ibland så undrar man hur vissa tänker... Men jag ville ju inte vara otrevlig så jag frågade "Så du har en färdigutbildad tjänstehund?" och den snorkiga fröken svarade "Ja det har jag, vad har du för hund?" -notera en mycket nedlåtande ton-
"En schäfer. Hur går ditt spår då?" frågade jag, "Start vid vägen och över skjutbanan, det ligger några leksaker och kattmatsburkar, du kan se snitslarna!" svarade hon. -Snabb huvudräkning från mina månader på övningsfältet i lumpen räknade ut att spåret sträckte sig 400 meter... och var snitslat och preparerat med kattmat...-
"Perfekt, då får du ju lite utmaning i spåret, jag har inte sett ngr grejer och om du får markering för korsande spår så kommer det vara tydligt. Vi ligger mitt i spårkärnan hela spåret så det blir nästan ingen kontaminering utanför den, så praktiskt taget så kommer jag korsa era spår 2 ggr och min hund en. Jag lägger spåret på vägen så du slipper fler över gångar nu. Hade ni anmält i vakten att ni var här så hade jag aaaldrig lagt spår här" -Kunde inte låta bli att vara spydig, dock så var jag superglad och trevlig i tonen...-
När jag lagt 70 meter längst grusvägen och skulle vinkla upp i skogen igen så hör jag ett hysteriskt och förbannat "JAG HAR LAGT SPÅR DÄÄÄR!" från andra hållet, en ung tjej kommer i snabb takt mot mig.
"Har du lagt i skogen här?", hon är nästan framme -Funderade på om jag skulle skrika att hon gick i mitt spår på vägen...- och hasplar ur sig "Vi ska tävla imorgon och jag är lite nojig och hon ska bara få ett långt spår..." -Spåra långt dagen innan man tävlar som tjh??-
"Jaha" svarade jag, "men har du lagt i skogen här?", "Nej men på fältet, upp till bilen" -Riktningen hon pekade var ca 80-100 meter från skogen som jag skulle gå i...- svarade hon...
"Bra då kommer jag komma ut ur skogen ca 75 meter över ditt spår och göra en spetsvinkel ner mot vägen. Du kan få vittring från mitt spår men det ska inte störa din hund som är utbildad".
"Hon är utbildad men jag vill inte ha störning i spåret", jag svarade lungt "Hade ni anmält i vakten att ni skulle vara här så hade jag inte lagt spår utan att kontakta er. Men skogen är full med folk och du kommer snart få sällskap en en orienterare..." "Nääääeee" utbrast hon och surade ihop... "Lycka till imorgon" ropade jag glatt och gick in i skogen.

Undra hur många tjänstehundar som i verkligheten får spåra där INGEN gått? Hur kan man vara säker att det spår man just lagt inte korsats av svampplockare, andra spårläggare, skallgångskedjor, soldater, vilt... Kort och gott VAD SOM HELST!!?

Ah well! Nog med mina spydigheter, blev bara liiite sur på otrevligheten... Skulle jag kanske gnällt över att de gått över mitt spår tretton gånger var allihopa? Nej jag biter ihop och ser en utmaning som jag enkelt kan lösa genom att stötta min hund om det behövs.

Ha en underbar kväll allihopa! Nu ska jag krypa ner i soffan och njuta av att det är helg! :)

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack för den fina kommentaren på vår blogg.
  Jag kan säga det samma om din, den är verkligen jättefin.
  Hit kommer jag kika in fler gånger
  /Patricia

  SvaraRadera
 2. Jaa, på dom bara :-)
  Den tanken att hur vet man att ingen har gått där man lagt sitt egna spår, har sprungit igenom hjärnan några gånger när jag tränat uppletande av spåret. Svårt att veta helt enkelt :-)

  / Veronica & Hobbe

  SvaraRadera