onsdag 30 oktober 2013

Till er som sitter och kommenterar och förkastar andras metoder eller sätt att tänka, tips från coachen!Jag satt och läste lite kommentarer och gav mig även in och försvarade lite folk som fick sig en skopa skit helt obefogat.
 
Det som slår mig är att det verkar finnas så lite ödmjukhet bland folk.
Framförallt när man blivit instruktör eller tränat sin första hund.

Nu till lite grunder och tips inom sälj och föreläsning/instruerande för er som väljer att förkasta andra metoder eller instruktörer:


 1. Går man en kurs så ska man ju vara medveten om att kursen är en vara/produkt. 
 2. För att sälja en vara eller en produkt så krävs det att säljaren tror på varan för att det ska bli trovärdigt och för att köparen ska känna sig manad att köpa varan och kanske prova den eller bara ha den som prydnad.
 3. När man köpt en vara så äger man den och kan därmed bestämma lite själv om man vill använda alla finesser eller inte. PRECIS så är det när man går kurs också!
 4. Jag älskar att gå kurser, det ger mig möjlighet att förstå andra, utvecklas själv och skapa möjlighet hjälpa mina kunder som kanske behöver eller efterfrågar något som inte är helt inplanerat i min egen produkt.
 5. Jag kan stå och instruera tusen olika sätt, men jag är noga med att påpeka vilken som är min egentliga produkt. Vad jag är bäst på. Men eftersom jag gett mig fan på att förstå andra sätt att tänka så är min repertoar som instruktör är bred.Så innan ni skriker högt och lågt om vad än det ena eller andra sättet eller kursen leder till, ta en funderare.

Har ni mött ALLA problem och alla typer av hundar så att ni han generalisera?

Då har ni ju LÖST alla problem som någonsin funnits och troligtvis alla problem som kommer att finnas! Kanon! Ni kommer bli miljonärer!

MEN är det så att ni efter alla ”jag vet”-kommentarer kommer på att ni inte har det?
Tänk er då för.
Säg inte att den ena eller andra förespråkar våld.
Att nästa individ ska undvikas till varje pris.
Tala gärna för er sak men gör det konstruktivt och förkasta inte ALLT ANNAT som skit.
Det är en sak att själv inte vilja använda finesserna, det är ok!
Men gå då ut med att "såhär tänker jag"-attityden och gör klart att det är ditt sätt att tänka och därmed inte detsamma som facit.

Folk har ju både vunnit VM med andra metoder som grund än vad du har och man har löst samma problem som du fast på andra sätt?

Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen:
Att jobba med hund är som att stå på tröskeln till universum.

Det är oändligt!

12 kommentarer:

 1. Hundträning är, trots alla teorier, praktiskt arbete tillsammans med en unik individ.
  När det praktiska samarbetet övergår till ren och skär misshandel har "dressören"
  missat något väsentligt.
  Och, som du skriver, facit är unikt för varje ekipage. Det som är helt rätt för ett
  ekipage kan vara katastrof för ett annat.
  Vi skall vara ödmjukt tacksamma för vad våra fyrfota vänner lär oss.
  Själv har jag lärt mig oceaner av tålamod................

  SvaraRadera
 2. En tanke är bara att man INTE ska mäta en metods framgång i hur fina meriter ett ekipage tar. Att nån vunnit VM betyder inte att de använder en metod som är schyst mot hunden, tyvärr är ju våra hundar enormt tåliga och många hundar kan man utsätta för en hel massa "skit" och de fortsätter ändå att arbeta och göra sitt bästa. =( Jag tycker att man ska ha riktigt höga krav på det man gör. Inte bara hitta en metod som "fungerar" utan en metod som fungerar och är schyst mot hunden. Kan vi åka till månen så kan vi träna hund utan våld också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I trådarna som följt så har man kallat en enkel korrigering för våld, en fysisk korrigering av typen ta tag i nackskinnet eller som jag kanske skulle göra mot min ena där jag biter honom i läppen och morrar som en korrigering är utpräglat våld i dessa trådar.
   Våld är för mig brutalitet och skapar enbart vilja att antingen försvara sig eller fly hos hunden.
   Brutalitet kan INTE en hund förstå och det hör inte hemma i hundträning!
   Men likväl som folk tagit sig långt på ett mästerskap på "fel" metod så går det vanliga Svenssons hemma i Motala som undrar vad de gör för fel... de ville ju bara en en Lassie som skulle vara med överallt och fungera med barnen... Tyvärr går det nog mer Svenssons som lider i sin vardag än mästerskapsekipage som inte har en fungerande och angenäm vardagssituation.

   sen kan man debattera hundhållning mellan länder, men det är inte dem jag försöker nå i första hand med mitt inlägg. Jag vill påverka det som jag påverka kan. Dvs här och idag i lilla Svedala :)

   Radera
  2. När man säger "fungerande situation" så beror det ju på vad man utgår från. Frågar man ägaren så kanske det fungerar jättebra. Frågar man hunden så kanske den inte tycker detsamma. Även bland vanliga Svenssons så finns ju hela skala. De som inte har regler eller gränser alls (vilket fungerar för vissa hundar och inte alls för andra), de som använder hårda korrigeringar, alfarullar och rycker i kopplet, och det fungerar ju i alla fall inte bra för hunden.

   Radera
  3. Såklart att det är en tolkningsfråga om vad som är fungerande och det kan ju bara ägaren svara på.
   Sen kanske jag är lite krass men vi har skaffat hund för att vi vill ha en hobby eller kanske bara en livskamrat, till stor del och eftersom det ligger i hundens natur så får den ju anpassa sig till det liv vi kan erbjuda.
   Med det sagt så förespråkas inte en eller annan metod. Men så länge en hund inte far illa och behandlas på ett rättvist sätt så är iaf jag glad :)

   Radera
 3. Maria Hurtig Sparr30 oktober 2013 kl. 10:19

  Heja! <3

  SvaraRadera
 4. Sen är det just du/ jag som ska få till en lydnad/ väl aktiverade hundar som passar för dig/ mig beroende för vad
  Hunden ska användas till.
  Man får den hun man fötjänar heter det ju.
  Kram o tack för en intresant tråd och påföljande
  Kommentarer från er andra
  Yvonne me z-flock

  SvaraRadera
 5. håller med dig! Jag har upplevt en typ av hundägare som i många fall har en mindre hund (storleksmässigt) som inte tror på att man kan korrigera ett beteende med någon form av handpåslag, tex ta tag i nackskinnet eller kanske till och med få lägga ner hunden för att ta ner nivån ett par snäpp. Flertalet gånger har en sådan hundförare sett ett annat ekipage där hunden börjar bete sig illa och det krävts en ganska kraftig korregering (utan att bruka våld i mina ögon). I ett specifikt fall så var hunden en schäfer och föraren väldigt erfaren med en stor kunskapsgrund kring hundars psykologi och beteende. Det tråkiga är att den första personen tycker då att hans metod är fel och polisanmäler föraren för att han i hennes ögon "slagit" hunden, när han i själva verket fick lägga hunden på rygg för att skapa en "underlägsen sinnesstämning". Hunden fick ligga kvar i två minuter för att lugna ner sig och efter det var träningen fantastisk. ekipaget fungerade som en klocka. Men vart sjukt förvånad när jag fick reda på att han blivit polisanmäld av någon på samma klubb. vet dock inte hur det gick sen :(

  folk tycker olika och det är helt ok. men polisanmäl inte någon så vida du inte ser att personen spöar skiten ur hunden. Personen vågar nu inte ens träna med sin hund på klubben för att han inte kommer kunna korrigera sin unghund utan att bli anmäld... tråkigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag kanske vet vem du pratar om och är bekant med denna person och även till dem som fått göra anmälningar samt är bekant med styrelsemedlemmar som beslutat om uteslutningar så vill jag inte ta parti i frågan. Anmälningarna är behandlade och livet går vidare.

   Men jag förstår din frustration och jag känner med dig i det och utifrån DIN beskrivning så hade det kunnat vara jag och Samson i hans ungdomsdagar... :)
   Tur att även hundarna blir äldre och visare ;)

   Radera
 6. Kan retrieverkoppel räknas som våld, så förstår man ju hur ABSURT det är, när en del talar om våld :D

  SvaraRadera
 7. Word, you nailed it. Bra inlägg, jag försöker att alltid vara öppen till andras träningsmetoder. Så länge man inte slår hunden fysiskt, det är helt enkelt inte okej. Men vill kursare/andra träningskompisar/andra hundägare träna på ett annat sätt så rör det ju inte mig, funkar det för dom så är det ju deras ensak.
  Öppet sinne gör hundträning så mycket roligare! :)

  SvaraRadera
 8. Hahahaha ja du där slog du skallen på spiken! Tänk om det fanns lite mer ödmjukhet, lite mera känsla för hur andra människor tänker och tycker. Men, det är lite som när jag gått första terminen på juristlinjen, då kunde man banne mig varenda lagtext, jag tror man hade varenda rättsfall och varenda HD tolkning och varenda enskilt fall i huvudet...åtminstone var det det man trodde. Tills man läste nästa termin och nästa...och nästa...och numera dubbelkollar jag det mesta innan jag öppnar truten. INGEN kan den där *lilla* blå boken utan och innan...INGEN!

  SvaraRadera