torsdag 29 oktober 2009

782 meter enligt Eniro! Helt plötsligt har jag fått avståndsbedömning!!! Bevis finns på film att jag uppskattar rätt! Weee!

Efter förfrågan från Mel D så kommer nu lite spårtips och filmer på hur det ser ut när jag jobbar med Samson, dock något försenat och jag får be om ursäkt för dröjsmålet...

Så här tänker jag, glöm inte att skapa er egen väg! Det finns tusen och tre sätt att spåra och köra inlärning och det ska man vara medveten om!

Idag var det alltså spår på schemat och målet spårkondition.
Med en sjuhelsikes kondis så orkar hunden så mkt bättre med att utbildas i spåret. Eftersom det är IPO vi håller på med så gäller det att hunden har hög motivation i kombination att den går i harmoni. Stress skapar bara problem för oss och vi kommer inte kunna kommunicera med hunden när vi vill lära den saker i spåret, exempelvis påvisande av apporter.
Oavsett vilken typ av spår man jobbar med så är det alltid en fördel att man bara jobbar med den fettbaserade vittringen och lär hunden att svaret alltid finns där, då oavsett väder eller vind så är det de mest bestående i ett spår, en hund som går med luftburen vittring kommer bli osäker och kanske inte kunna lösa ut problem som uppstår.

Jag själv kör inte näring i spåret, ibland (men ytterst sällan!) kan det förekomma, men då oftast i kombination med inlärning av nya problem i spåret, tex återgångar eller svåra vinkelförhållanden.

Vi jobbar ju med hundens jaktdrift och ibland vill vi att den lägger sig i lydnad då vi kanske måste gå in och stötta eller jobba med någon form av inlärning. Men har man från början lärt hunden att ligga i rätt fack och förklarat vad det är som gäller så kommer hunden bli enormt lustfylld av att bara spåra och därmed så är näring onödigt! Jämför med skyddets bevakningar (jaktbeteende) som är lika lustfyllt för en hund som att jaga.
Ett problem som kan uppstå om man jobbar med mycket näring är att man tränar en form av situationsinlärning, hunden är ute på näringssök och den dag man kommer på tävling med lite nerver så kan det resultera i att hunden inte spårar som man önskar. Man kan beskriva det som att halva spåret är borta. Helt plötsligt har man inget dubbelkommando och hunden saknar stöttningen.
Lägg till att det är ny mark, ny spårläggare, väder och vind, har man då lärt hunden att tryggheten och belöningen ligger i näringen (för det är ju ofta när hunden hittar godis som vi berömmer oxå) så står man ofta hanfallen när den inte finns där. Men har man lärt hunden att det är spåret och den fettbaserade vittringen som är belöningen så han man lättare att ta sig igenom torts att man står med många nya faktorer.

Med befäst ledarskap och en utvecklad relation med min hund kan jag gå in och höja hundens motivation med beröm, Samson är ett klockrent exempel, blir han trött så går jag in och fyller honom med energi och vips så har han en hög svans och en enorm intensitet. Dock så är det inte önskvärt i den tävlingsform vi håller på med. Så som han går på filmerna är så jag förklarat för honom att jag vill att han ska gå.


Hoppas det var något att ha lite nytta av och ni som orkade titta på alla filmer får en eloge! ;-)

Ha riktigt kul med era hundar nu och ett jättelycka till!


8 kommentarer:

 1. Oj Oj!!! Vad fint,ja när det gäller hund är det ingen som slår det på fingrarna får jag säga.Sedan finns det tusen olika ideer.Men så har du ju en kanonhund med i lille Samson.Lycka till på Mh!Hör av dig då du gått.
  Lottie

  SvaraRadera
 2. Verkligen ett fint spår, Jeanette!! All heder åt det. Men så har du räknat ut det och klurat också, eller hur!!
  All lycka till er alla.
  CiaPia och IndyPäron

  SvaraRadera
 3. Fint ser det ut,spårar ju som tåget på räls.
  Lycka till i morgon och vi ses på Söndag
  Kramen Yvonne

  SvaraRadera
 4. gud så fint han spårar, tyvärr kunde jag bara se den sista filmen, men blev väldigt imponerad! Mer tips på allt i denna bloggen=)

  SvaraRadera
 5. Lycka till på Mh.t nu och glöm inte att idag är det ingen lydnad och inga kommandon som gäller för hunden skall vara precis sig själv.Lottie

  SvaraRadera
 6. Verkligen snyggt!
  ack för tipsen, blir att klura lite nu på hur jag vill göra med mina spår=)
  Lycka till på Mh.t=)
  Kramar

  SvaraRadera
 7. Hej Samson

  Vilken matte du har!! En stor eloge till er båda. Jag kommer så småningom, matte och husse är inte riktigt i fas ännu. Men snart så... Förmodar att det gick bamsebra på MH't också. Du får berätta allt när vi ses imorgon.
  Puss från Frode

  SvaraRadera
 8. Tack för tipsen. Jag kollade på alla filmer. Va duktiga ni är:)
  Kram Pia

  SvaraRadera