fredag 4 april 2014

En rakryggad schäfer? Åh fan!

Det var ju inte så många inlägg sen jag skrev om att välja exteriör, vilket jag fortfarande står fast vid och anser vara ett bra val av schäfer om man vill träna och tävla på den nivån som jag som Samson exempelvis gör. Hade vi bara ägnat oss åt en gren hade vi säkert tagit oss till mästerskap oxå, men mina bokstavskombinationer får panik av tanken på att bara hålla på med en gren... Hualigen!

Men nu tänkte jag att jag skulle slå tre hål på en till sån där myt, eller iaf ta upp min egen uppfattning om saken och till min hjälp har jag lilla Elsa.

I debatten om E och B-schäfer så är det många som vill använda sig utav beteckningen "rakryggad" schäfer. Att man inte vill ha en sån där "räka" brukar vara något som många hängt upp sig på.
Låt mig nu komma med ett påstående; jag kan få ALLA B-schäfrar med en god exteriör som ligger i linje med rasstandarden att vara en "räka".
Vad folk gärna glömmer, eller inte vet är att när man tittar på en bild eller på en utställning är att man antingen låter hundarna gå i anspänning i koppel, de får inte ligga på och dra såsom de skulle ha gjort om de drog något tungt (alla vet ju hur en sådan kroppshållning ser ut?) utan de ska mer ha en hållning som blir när en hund går och letar (tänk uppåt och framåt utan att ligga på allt för mycket).
NU kanske den oinvigde förstår att det faktiskt ligger en del träning bakom att få en schäfer att presentera sig på bästa sätt på en utställning, har man inte förstått det? Läs igen eller ställ frågor!
Vi pratar nu om utställningskulturen kring schäfer framförallt i på specialutställningarna här hemma och hur det ser ut i ex Tyskland. Detta blir något som vi plockar med oss på SKK-utställningarna men som inte är ett måste där, detta ska man komma ihåg.
Vi blir ofta matade med bilder på extremfall eller skräckexempel från USA och England som de mest okunniga sprider som den allmängiltiga sanningen om exteriörschäfern, men dessa hundar har inget med den generella europeiska aveln att göra. Våra hundar ratas av dem och vi ratar deras, det är för mycket pengar, politik och genetik som ska ändras för att det ens skulle hända.
Deras "arbetsprov" är mer likt en okopplad version av Rallylydnad fast utan krav på utförande....

Vidare så kan det vara bra att veta att de flesta uppställningsbilder eller uppställda schäfrar ställda på detta sätt för att en domare lätt ska kunna överskåda vinkelförhållanden och även hur dessa ligger till i en större grupp av deltagande hundar. Detta har vi till stor del anammat från den kultur som råder kring utställning av schäfer i Tyskland. Är alla med fortfarande?
Man hedrar hundarnas ursprung genom att att framhålla gångverk i skritt och trav, det fria följet tycker jag är föredömligt att man behåller för att visa att hundarna har ett fint naturligt steg, istället för att de bara går i skarpa tunna koppel i en liiiiten ring hela klassen. Där en handler kan göra rätt stor skillnad i mitt tycke.
Är man mer intresserad så fråga eller googla!

SAMMANFATTNING...
Bilder och hundar in action är alltså inte hela sanningen, ta allt med en nypa salt och det som ligger uppe på sociala medier eller på nätet är låååååååååååååååångt ifrån vad ni ska tro på.  
UT och bilda er en uppfattning! Schas!!!
Så för att komma till någon form av slutsats i detta, ge mig vilken som helst av de hundar som fått en två på exteriören och jag kommer kunna ställa upp och ta en bild av er egen "räka", förutsatt att den går att hantera och att ni han få den att titta på er. Kaxigt? Tja.. kanske....
Min "rakryggade" lilla prinsessa ser ni på bilden nedan, henne ställer jag upp själv såhär, knappast under de bästa förutsättningarna och hon kan knappt hålla alla fyra tassarna i backen. Men ändå....

Hur många trodde att det skulle se ut såhär? Handen på hjärtat?


Hoppas någon fick en tanke med sig och kanske funderar en och två gånger på detta med "rakryggade schäfrar" och vilken sanning det egentligen ligger i det.

Tar ni extremfallen som sanning eller vet ni hur verkligheten ser ut?

Gillar du detta inlägg? Väckte det tankar? DELA gärna genom att klicka på någon av rutorna nedan för att dela det i ditt sociala medie!

Efter förfrågan på bild på Elsa ouppställd så kommer här en bild som Matilda skickade till mig som är ett fint exempel!
Bild på Elsa kommer givetvis oxå!
Men det är svårt att få till den bilden när man sitter i bilen....


5 kommentarer:

 1. håller med dig men det hade varit roligt att se henne stå som vanligt också så man kunde se kontrasten. Bra inlägg

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet...o vilken snygg hund :) Trevlig helg på dej/ AE

  SvaraRadera
 3. Älskar dig och dina "räkstjärtar" <3

  SvaraRadera
 4. Grymt inlägg Jeanette, gillar översta bilden på Rappi. Stolt fotograf :P

  SvaraRadera
 5. De där "Ängsbacken-färgade" till höger, vilken/vilka är det ?

  SvaraRadera