onsdag 6 november 2013

Exteriörschäfer eller bruksschäfer, du måste välja!

Eller?

Här följer ett något dramatiserat men ändå i mitt tycke sanningsenligt inlägg om ämnet.

Jag har en ras som är uppdelad i två läger, exteriör och bruks.
Man benämner dem utifrån vilka linjer de kommer utav och sen så ska man också HELST vara helt rabiat när det gäller att smutskasta den typ man själv inte äger.
Eller för vissa är detta agerande mycket viktigt.
Tufft läge för mig som bor med en av varje här hemma.
Det är slagsmål och upplopp dagligen om vem som är bäst och vem som är en kass schäfer och som borde avlivas, ibland pausar vi och åker och gör något roligt som omväxling. Typ tränar.

Det som slår mig är iaf att det allt som oftast är "bruksschäferfolket" som har ett helt enormt behov av att slå sig på bröstet och helst puckla på exteriörfolket så de står i en ringhörna med sönderslagen darrande läpp och medan de skyddar huvudet så stammar de fram "Det går att jobba med exteriörer... jag lovar... snälla... slå inte....".
OM någon stackare stått upp lite grann så skriker delar av bruksschäferfolket "VARFÖR ÄRÉ INTE NÅGRA EXTERIÖRER PÅ VM/SM OM NI HAR SÅ JÄVLA BRA HUNDAR!!!?"
En kontringsfråga är ju varför inte ALLA bruksvarianter tävlar VM/SM/NM eller kapar CERT efter CERT hela tävlingsäsongerna OM det nu är detta som är deras syfte här på jorden?
Tittar man i listorna så är det inte så många av landets ALLA bruksschäfrar som faktiskt är aktiva. Samma namn återkommer ju hela tiden och blandas inte upp med så många nya.

Hursom så finns det ju runtom i landet folk som jobbar med sina exteriörer, i skogen hittar du dem, på fälten, patrullhundskurserna är fulla med exteriörer, appellplanerna beträds av exteriörer...
Jag förstår inte varför folk enbart sätter VM, SM eller tävling som en referens på exteriörernas arbetsförmåga?
Eller hundars arbetsförmåga överlag?
Det är ett kvitto som är lätt att läsa, men säger EN dag i ekipagets liv ALLT?
Kolla på min och Elsas tävling!


Vi säger många gånger att schäfer är en allroundhund, men vi eftersträvar det inte alltid...
De flesta uppfödare föder upp deras version av den perfekta schäfern.
Kanon för den valpköpare som har samma version!


Men om vi nu alla har en EGEN smak, varför finns det ett sånt stort behov att hävda den ena typens brister eller med en dryg ton förkasta deras fördelar?
Ska vi inte vara glada att vi har en arbetande ras och inte står med ASFETA "utställningshundar" som inte ens behöver en arbetsmerit för att bli SUCH?
Jag vet andra raser där man skulle bli salig om man tog tillbaka arbetsmeriten.

Men neeeeeej för i helvete!
Vi måste klaga. Det känns som visa har detta som kall i livet.
Bruksschäfern attackerar exteriörschäfern. Precis som hemma hos oss mao... hihi...

Men hur ofta läggs det ut bilder på bruksschäfrar med knappa gångarter eller när målas våra bruksschäfrar ut som skrikmaskiner som bara jagar boll i alla moment? Handen på hjärtat nu!?

Som exempel lade nyligen en film från modproven på tysk ut på ett forum, men hänvisningen att bruksschäfrar skulle vara modigare. INTE att det är roligt att några bruksschäfrar går på utställningen. Nejdå. Exteriörer är sämst och såsom på filmen är exteriörer generellt.
Inte en tanke på träningssätt, årets sju förarbyten, hundhållning som skiljer sig avsevärt från vår hundhållning, hundar som är värda flera miljoner och därmed inte får satsa fullt i modproven....
INGA avvägningar. Inget positivt. Bara att exteriörer är dåliga. Punkt

Men vet ni?
Jag HAR den generella exteriörhunden! Samson ÄR den generella exteriörhunden.
Nu skriker säkert någon och menar att jag överdriver.
Men nejdå. Fråga vartenda proffs som träffat/tränat hunden, varenda figge, alla mina träningskamrater, titta på hans tester, fråga erkända uppfödare i både Sverige och Tyskland av båda typer. Så många kunniga människor kan inte ha HELT fel. Lite fel säkerligen. Men HELT fel? Nja...HUR förklarar vi nu detta då?
Är jag så förbannat bra förare?
NEJ! 
Det kan man nog kalla önsketänkande från min sida...

Men eftersom jag så MÅNGA gånger fått kommentarerna "Samson är ju som en bruksschäfer", "han är verkligen en ovanlig exteriör" eller "han är UNIK!" så kan man inte tro något annat än att dessa människor verkligen INTE har en SUSNING om hur exteriörer är.
Hur kan man annars lägga dessa kommentarer? Jag kan inte förklara det på annat sätt. Kan ni?

Jag kan inte ljuga om min egen hund eftersom för många vet sanningen. Typiskt....
Han är inte unik. Ingen dunderhonung eller något mirakelfoder....
Jag är inte en så fantastisk förare.
Nej min egen förklaring ovan kvarstår.

Kontentan blir alltså i mitt tycke att trots olikheter mellan typerna så GÅR det att träna och tävla framgångsrikt med en exteriör. Smutskastning är så löjligt och visar bara på avsaknad av ödmjukhet.
Men folk vill med hänvisning till olikheterna hävda att det inte går eller att det inte blir lika bra, inga avvägningar eller reflektioner över förare, träning, antal grenar, förarens motivation eller intresse. NADA. Tråkigt.

Så då kommer mina frågeställningar:

-Varför måste olikheter mellan typerna förklaras som att den ena eller andra typen är sämre?
Vi som har erfarenhet av båda sorter kan ju oftast se att den ena hundens fördel är den andras nackdel.
 
- Varför har jag fått den starka uppfattningen av att ägare till bruksschäfer har ett galet behov av att påtala exteriörens (i deras ögon ska tilläggas!) brister?
Många förstår varför jag har Elsa men ingen förstår varför jag har Samson.

- Slutligen så undrar jag vart medkänslan och acceptansen för andra schäferägares val finns och hur man ska hjälpa den att komma fram?
Eftersom det generellt enligt min uppfattning är en typ av schäferägare som ständigt klankar ner på andras val av schäfer.

När ska vi klappa varandra på axeln och önska varandra "lycka till" istället?

Nej mina vänner. Det var mina tankar.

Men tack och en eloge till er som faktiskt har ett sånt öppet sinne som jag efterlyser!
Flera finns ju i min omedelbara närhet och ni är alla grymma!
Oavsett vilken typ av schäfer ni har!
Eller fel! NI är f****n ASgrymma!!!!!!

17 kommentarer:

 1. Vilket intressant inlägg för mig som inte har någon större inblick i rasen än just de du pratar om.

  Nu har jag ingen schäfer men har funderat på det flera gånger. Jag rör mig i hundkretsar -inte schäfer- och det enda man hör om schäfern är att ska man ha en så ska man ha en bruksschäfer. Men med de intryck jag fått så känner jag mer för de som du säger "extriör"-schäferna. Jag är så säker på att skulle jag nu ha valt den typen av schäfer skulle det tisslas och tasslas, helt allvarligt är det nästan så jag inte vågar skaffa en även om det är uteslutet för ett par år framåt ;)

  Tror detta kan vara ett problem bland andra bruksraser också, har hört genom en släkting att aussien också är indelade i två läger om detta med arbetande/utställningshundar, förstår inte varför man inte skall kunna träna med en hund som ställs ut och som det går bra för. En rasstandard ska väll vara utformat så att rasen skall kunna utföra sitt tilltänkta arbete? Oändligt diskussion ;)


  SvaraRadera
  Svar
  1. OM folk bara fattade att arbetslusten inte sitter i pälsen så skulle vi komma långt inom alla raser :)

   Radera
  2. Kunde inte sagt det bättre själv! :)

   Radera
 2. Det är väl tur att vi har en ras som har en sådan bredd i sin rasstandard att det finns en schäfer för var och en av oss !
  Jag blir lika ledsen när jag ser en skokartongsschäfer som är så illa ihopkommen att det gör ont i ögonen att titta på den som jag blir av att se en mannekängschäfer som inte vill arbeta.
  Som väl är är de typerna ovanliga.
  De flesta schäfrarna är lagom kloka och lagom vackra !!!

  Dessutom sitter skönheten, som alltid, i betraktarens öga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tillhör ju den kloka skolan Kattis, du får ta och piska upp alla elakingar! ;)

   Radera
 3. Tack för att du ger en röst åt oss med exteriörer! Jag själv är så otroligt dålig på att uttrycka mig.

  SvaraRadera
 4. Hej Jeanette!

  Du är så klok och jag måste även säga underhållande!

  Jag, även min fru, tycket att du är så jäkla fantastisk som förare och som hundmänniska så det är inte sant!
  När jag såg dig i ett fullsmockat ridhus med din hane som bara hade ögon för dig, du morrade lite åt honom när han ville trycka till en ouppfostrad hund som gjorde utfall mot allt och alla och han blev med ens som sammet i dina händer. En sådan fast och bestämd hand med denna bjässe till hund och att se hur hunden avgudar dig.
  Att se dig köra lydnad där inne med allt kaos så kände jag att du verkligen var ett föredöme.

  Sen plockade du in din svarta lilla tik och man såg hennes osäkerhet i sammanhanget men du vägledde henne på ett så mjukt, lugnt och kärleksfullt sätt så det fanns inte ord att beskriva det jag såg eller det jag fått se.
  Både jag och min fru stod och såg på och du blev ett ämne att diskutera i bilen hem.
  Vi hittade efter det denna sida och jag brukar förkovra mig i dina berättelser ibland.

  Du är som kapabel till flera olika personligheter när du för dina hundar och även om du ser dig själv som långt ifrån fullärd så finns det något hos dig som sitter i fingerspetsarna och som hör hemma bland de absolut bästa.
  Under mina 30 år med hund så är det första gången jag ser en så fin hand med hund som verkligen går utöver det vanliga, du har känsla och tajming för hund som många skulle avundas om de ens förstod hälften av vad du gör.

  Stort lycka till på din väg genom hundlivet önskar vi gamla rävar!

  Lennart och Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en helt fantastisk kommentar! Det värmer verkligen! :)

   Radera
 5. WORD!
  //Hon som vill ha tillbaka arbetsmeriten inom rasen <3

  SvaraRadera
 6. Bra skrivet:) Jag tror att vi som har eller har haft både bruks och exteriör blir nog ödmjukare i vår bedömning av den "andra sidan". Inte för att helgonförklara oss på något sätt men jag vet ju att det på båda sidor finns individer med både fördelar och nackdelar och jag har lärt mig mycket av båda. Och fortsätter lära mig :)
  Om man som en del redan kan och vet allt måste hunderiet bli rätt tråkigt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. WORD!
   Jag blir lika förvånad varje gång och tittar på min lilla (!!!!) Heffaklump och funderar på hur det ens är möjligt att ens riva av ett CERT utan träning... Har jag drömt det? Eller lever jag i typ parallella världar eller något? Han är ju exteriör och en halvdan sådan dessutom... Håhåjaja...
   Elsa har en jäkla massa att leva upp till mao om hon nu är den enda som kan jobba i hushållet... ;) :D

   Radera
 7. Bra skrivet. Det är inte riktigt klokt det där. Jag är framför allt så himla trött på folk som pratar om exteriör som inte ens vet vad dem pratar om. De har bara bestämt sig för att om hunden inte har en spikrak rygg så är de synd om hunden och den person som har hunden och låter den leva är djurplågare -.- Jag tycker om båda sorterna, men föredrar exteriörschäfern framför bruksschäfern, för att den helt enkelt passar mig bättre! Sen så går de ju bevisligen att ta exteriören till en ohälsosam nivå. Ingen vill väl ha en hund som drar sin bak i marken? För många tror att alla utställningsschäfrar är missbildade.

  SvaraRadera
 8. KLOKA JÄKLA KVINNA!!!
  Du har ju bevisat motsatsen och jag har faktiskt ändrat min syn på exteriörer efter att ha mött dig.

  Jag fortsätter med min lilla grå råtta men du är en inspiration även för oss!

  Kram Ellinor

  SvaraRadera
 9. Det absolut bästa jag läst på länge! Jag diggar dig Jeanette kloka ord både här o i olika forum o du är en inspiration för mig o min vovve :) Keep going! / Pernilla

  SvaraRadera
 10. Super - så himla klokt och en verklig ambassadör för rasen schäfer!!!!

  SvaraRadera
 11. Jag är "nybliven" schäferägare med en liten terrorist till Schäfertik på 8 månader. Om jag är trött på de eviga diskussionerna om b/e-schäfer? OH JA! Nu är det lite lustigt för min tjej är en avkomma efter en E-tik och en B-hane. Hon klassas som en grå schäfer (I usa skulle hon klassas som "Red Sable") och visar intresse för spår, upplet m.m precis som farsan men är snygg som morsan. Ibland har det känts som om man rört runt i grytan just för att hon inte kan klassifieras på rak arm i någon grupp. För mig är Schäfer en Schäfer. Varken mer eller mindre åt något håll.

  SvaraRadera