söndag 13 januari 2013

Samson måste avlivas. Jag förstod det idag.

Min farliga hund som inte tål att andra hundar kommer fram till honom..... eeeehhhh..... ledarskap? Ring any bells?
Underbar promenad, kul när man får beröm för sin hundar och grannarna har börjat favorisera Samson eftersom Elsa helst inte tar kontakt med främmande människor. Alla är ju ute och promenerar på söndagar så det är ju ett ypperligt tillfälle att göra reklam för vår fina ras, eller hur? ;)

Efter en halvtimme såg jag folk som var ut och gick på fältet, två människor och två hundar och jag hörde en pipa och gissade på jaktträning. Coolt. Alltid en fröjd att höra ljudet av arbetande hundar.

Går varvet runt och då händer det.

Den ena av dessa människor var Tove L och jag såg hur hennes svarta labbe satte fart över fältet. Hon visslade och den stannade. Jag ropar "kan du vara snäll att kalla in din hund? Mina tycker inte om andra hundar". Problemet var att jag har stannat mina för att inte locka fram hunden men den tog detta neutrala uttryck från mina hundar som en inbjudan och avverkade resten av sträckan. Nej Samson tycker inte om andra hundar och Elsa är osäker.
Jag lägger mina hundar på vägen. och detta är ju perfekt för labben att komma fram till. Nu har Tove pulsat över fältet på andra sidan vägen, över vägen och över det fältet som skilde mig från föregående väg. Hon är upprörd. Vilket jag kan förstå. Jag är själv upprörd men påpekar än så länge inget annat än att hon ska ta sin hund. Hon tar sin hund ur min hand -min lösning för att den inte ska hälsa på mina hundar-, medan hennes amris hinner fram till Samson som morrar och reser sig men lägg ner av mig igen, och tar ett par steg ut på fältet igen.

Det felet Tove gör är att hon i sin rädsla för mina "farliga" hundar uttalar att jag är en "jävla bitch" -Nu gick säkringen i Jeanettes pressade huvud- och hon skriker "varför går du ens här?? Du bor ju INTE här!!". Jag meddelade att jag visst bodde här. "Varför har man aldrig sett dig här innan då!!?" skrek hon och följde upp med "Varför har du dina hundar lösa om dom är farliga!!???" och pekar på mina hundar som ligger på vägen EXAKT där jag hade lagt dem.

Tove bor upplysningsvis i Bromma, ca 15,9 kilometer från platsen vi är på.
Jag meddelar att det kan vara så att vi inte setts eftersom hon går på fälten med sina hundar eftersom hon inte kan ha koll på dem och jag går på vägarna och lägger till -kanske lite väl spydigt- att hon inte ska ha sin hund lös om hon inte kan kalla in den. Hon har brutit mot lagen eftersom jag kände mig obehaglig till mods av att hennes hund rusat på oss. Mina hundar är inte farliga, de tycker inte om andra hundar bara. Det är för hennes hunds skull som jag ber henne koppla hunden.

"Men du ser väl att min hund inte är farlig!!? Han är bara en valp och han la sig ner innan han kom fram till dina!!"

Valpen visade sig vara 18 månader. Eh....
Jag påpekade att detta säger ALLA vars hundar som har hoppat på mina hundar! Hur ska jag veta att hennes hund är annorlunda? Visserligen gick det att avgöra när den kom fram att raggen var en osäker sådan, men vad spelar det för roll? Hunden ska INTE fram till mina hundar.
KOM ihåg att det ENDA jag har gjort i detta fall är att hålla hennes hund i halsbandet så den stackarn inte behövde ligga under en morrande Samson.

Nu tar mamman/svärmodern/mormorn -jag vet inte- ton och säger att jag har en otrevlig ton, men jag påpekar att Tove kallat mig för en jävla bitch och är den som haft otrevlig ton först samt lägger till att det faktiskt inte är jag som bryter mot lagen.

Tove undrar vad jag egentligen har för problem, när jag meddelar att problemet är att jag och alla andra som har lydnad på sina hundar ska behöva bli lidande för att folk som hon inte har koll på sina hundar så pekar hon finger åt mig. 
"Jag går ute på fälten för att mina hundar ska få vara lösa, du har ju problem och borde kanske tänka på att du INTE ska vara ute och gå med dina farlig hundar om de inte kan hälsa på andra hundar som kommer fram till dom!"
"Eller så är det du  som har problem som sprungit över TVÅ fält och EN väg för att få tag i din hund. Mina hundar ligger fortfarande där jag la dem!"
Japp, sarkastisk och dryg igen...

Då måste Tove lägga in att jag INTE borde vara ute och gå med mina hundar om dom är farliga, och pekar på Elsa som fortfarande ligger och önskar att hennes labbe ska upphöra existera....

Jag tyckte att om det nu var så pass trevligt så kunde vi lika gärna kalla dit polisen.
Visst jag förstår att det är ord mot ord. Men med tryggheten att mina hundar inte skulle lyfta en tass i onödan så hade det varit en fröjd att få dit konstapel blå och ta en anmälan när hon kämpar för att ha koll på sina. Visst lite barnsligt. Polisen skulle sucka rätt djupt... 
Men när man blivit kallad jävla bitch och blivit pekad finger åt och förolämpad för att man är den ENDA på plats som har lydnad på sina hundar och då INTE ska få befinna sig på vägarna för att hennes hundar ska få fritt springrum? Då går säkringarna. Hos de flesta kan jag tro...?

Jag halvskriker år henne att jag gör henne en tjänst, tänk om hunden sprungit på hundarna uppåt klubben. Då hade den haft 14 hål i sig eller legat i fyra delar. Hon har alltså bara TUR att jag har koll på mina. All möjliga meningar delades och fortfarande med fokus på att hon hade gjort fel. Flera gånger frågade jag henne varför hon inte bara bad om ursäkt? Så kunde vi slippa diskutera detta, hon har gjort fel punkt. Men det var jag ensam om att tycka. Det blir svårt att be om ursäkt för sitt eget uppförande i form av ton och sarkasm när den som gjort generalfelet inte ens kan komma fram till att HON är anledningen till allt.
Nu börjar dom gå och jag är så arg så tårarna rinner och ropar efter henne att hon kan åka tillbaka till Bromma och gå där. Hon bor ju inte här! -Japp barnsligt av mig-
Då pekar hon finger åt mig och ställer sig bredbent och "fingerknull*r" sig i röven.
Så jag var inte värst iaf...

Mormorn/mamman eller vem det nu var försöker gång på gång få Tove att sluta och bara gå. Hon uppskattade inte mina hänvisningar till lagen och var rätt vettig. Värre var det med Tove.

När hon kommer ut på vägen så ska tappar hon eller om hon tom släpper labben igen och den travade direkt åt ett annat håll. Då ropar jag "akta nu så den inte springer bort igen!". Japp barnsligare än barnsligast. Skäms lite över det. Men Tove gick en bit till och sen skulle hon göra någon form av dans mot mig och då tappade hon hunden igen som sprang iväg i diket.
Proffset i mig for ut när jag inser att mina hundar tycker att det är jobbigt och personen i fråga inte för en sekund ångrar sig. När de anser att det är mina väluppfostrade hundar som är problemet. När hon yttrade sina otrevligheter på en meters avstånd så var jag tvungen att andras djupt för att inte plantera en knytnäve i huvudet på henne. Misshandel låter inte så bra i meritlistan.

OM man nu har strikt ägaransvar, alltså hunden får inte ofreda folk och fä, varför är man så korkad att man laddar ur sig så många dumheter istället för att be om ursäkt och fråga om det gick bra för mig och mina hundar?

Är folk idioter? Eller är det så förbannat skämmigt att inte ha koll på sin hund?
Jag tror på det sistnämnda, jag dör ju av skam och ber om ursäkt om jag inte kallat in hundarna i tid. Utan att den mötande personen fått göra en halvhalt i sin promenad för att de undrade om hundarna en bit fram skulle komma närmare. Mina hundar får INTE störa andra. Mina hundar är mitt ansvar! Då får man vara beredd att bocka pannan blodig och be om ursäkt OM man gör ett misstag.

Inte kalla folk för jävla bitch, påstå att de inte får röra sig fritt i sitt land eftersom de har "farliga" hundar som dom har oklanderlig lydnad på, peka finger åt dom eller vara otrevlig.

Det kommer säkert en dag framöver då jag hamnar i samma situation som Tove, men eftersom jag är medveten vilket ansvar jag har som hundägare så kommer jag inte tveka en sekund inför det faktum att det är jag som brister i mitt ansvar och då är det bara be om ursäkt. Som när Elsa sprang förbi mormorn med barnet i vagnen på vägen i somras!!! Barnet blev förbannat på mormorn, men Elsa var en utlösande faktor eftersom hon inte var beredd på att blixten skulle passera. Mitt fel. Jag får bocka pannan blodig. Enkelt. Vett och ettikett som hundägare.

Jag får avliva Samson, lämna tillbaka Elsa eller bara ta promenader på vår inhägnade tomt.

Vad tycker ni?
HUR långt sträcker sig vårt ansvar för våra hundar? Varför försvinner all vett och etikett i dessa situationer?

Hoppas att hon håller sig till sin bostadsort när hon promenerar i framtiden, alt tar en promenad här ute och ber om ursäkt...

23 kommentarer:

 1. Vissa begriper inte om du så bokstaverar det för dom. Klart exempel; vår grannes hund som gång på gång smiter och bara drar rakt ut i skogen och driver både det ena och andra i TIMMAR. Ägaren stod och ojade sig över att ett jaktlags hund hade jagat ihjäl en älgkalv. Kan likagärna vara hans egen hund, det vet vi inte. Sagda hund kommer gång på gång ner till oss, en sträcka på 50 meter, lös, utan husse i bakhasorna. Husse har oftast redan gått in. Stängt dörren. Sagda hund bet ihjäl ALLA våra tama dvärghöns i höst veckan innan jul, INNE i huset dessutom, jag hade bara öppnat så dom skulle få vädra sig lite, hönsen ville inte ens gå ut så det var inte ens en jaktinstinkt som utlöstes, hon har bara gått in och plockat dom, bitit ihjäl dom. Synen som mötte oss på vår egen gräsmatta var hemsk. Tog hans hund och ÖSTE in den i hundgården och sa åt maken att ringa på honom. Han kommer ner, kommer inifrån. Det var spårsnö men han iddes inte ens spåra sin egen hund. Ännu mindre ringa ner och säga att hon var ute och sprang, ta in hönsen. Nejdå. Istället blir han arg när jag blir förbannad och säger åt mig att *det finns väl inte nån anledning att du blir arg på mig, är du säker på att det var min hund?*. Sagda hund stod med en höna i mun när jag kom ut....så nej jeanette, vissa människor förstår inte ens när sanningen står framför dom. Thats it. Tyvärr. Grannsämjan här? ja den lär nog aldrig bli sig lik igen, våra höns kommer att få en hönsgård, för grannhunden har varit ute minst en gång sen det hände, för en månad sen!

  SvaraRadera
 2. Joråsåatt. Hade det varit min hund som sprungit fram till en annan, så hade den fått veta att den levde. Det kan hända och det har hänt,men det är F-NIMEJ inte okej och det talar jag definitivt om för vederbörande fyrbening.

  SvaraRadera
 3. Kreti & Pleti har tagit över totalt, det är problemet... För några år sedan klagade man över det eviga tjatet: Får de hälsa??" Det "värsta" som kunde hända var att hundägaren muttrade lite och hunden krånglade i KOPPLET, men sen kunde man fortsätta utan "skada skedd". Idag existerar inte denna fråga. Det är varje hunds RÄTTIGHET att få LEKA & om man på något sätt hindrar den framrusande hunden SÅ DJÄVLAR får man stå till svars. Hur i helvete kan man vara så GRYM att man hindrar den stackars hunden från att komma fram??? Den vill ju LEKA!!!! Och om man har hundar som inte tycker om andra hundar eller faktiskt av HÄLSOSKÄL inte ska hälsa så är det ens eget ansvar att gå någon annan stans... HUR SJUKT ÄR DET???

  SvaraRadera
 4. Usch!!

  Vad tråkigt att ägaren till labben inte kunde uppskatta att du hjälpte henne ta in hunden & be om ursäkt! Tyvärr så har jag också mött lösa hundar - ibland en... ibland flera som kommit fram & ägaren/ägarna har inte bett om ursäkt utan precis som du har jag fått oönskad information/eller frågan - Är din hund farlig - tycker den inte om andra hundar! Helt ointressant egentligen då jag inte vill att mina hundar ska umgå med okända hundar!

  Tråkigt att det gick så mkt energi åt ägaren till labben. Tyvärr tror jag att det bästa är att bara be dem gå... förvänta sig en ursäkt kan man ju glömma! Förstår dina känslor & tycker det är helt extremt hur ngn kan bete sig så löjligt när hon istället borde gå hem & träna inkallning samt vara mer rädd om sin hund!

  Kram!

  SvaraRadera
 5. HERREGUD! Snacka om att man tappar hakan när man läser vad du varit med om idag...
  Helt sjukt! Men det stärker vad jag alltid brukar säga(som vissa hatar att jag säger allt för ofta):
  Världen är full av idioter!!!

  Snyggt agerat tycker jag, du ska fan ha medalj för att du lät henne behålla näsan.

  Hunden är helt klart ägarens ansvar. Det är ju därför man sliter häcken av sig för att få ordning på hunden sin! Men som allt för ofta i hundvärlden så skyller man på någon annans hundar istället för sin egen... Och i detta fallet dina LYDIGA hundar. MORR!

  SvaraRadera
 6. Men herreguuud vilken pinsam människa! Jag hade typ gått under om jag varit henne och krupit på alla mina knän för att be om ursäkt om JAG vore den person som hade fått springa, som du säger, över TVÅ ängar och väg för att hämta tillbaka min hund. Tycker du var duktig ändå som stod upp för dig själv, och ännu duktigare att du inte knockade henne (jag hade nog i alla fall knuffat till människan eller gått nära inpå...) när hon var så fruktansvärt omogen. Självklart är det hundägarens ansvar att hålla koll på hunden. Och det var ju inte direkt dina hundar som sprang till hennes? Hur kan hon då tycka att dina är farliga bara för att dom vill ha sin space? Det är ju snarare hennes hund som utgör en fara, inte bara för andra utan för sig själv... Idioter finns det gott om i världen, det är bara att ta djupa andetag och försöka att inte sjunka till deras nivå.

  SvaraRadera
 7. Verkar som om du blev lite upprörd ....

  MEN hade ngn liten Tove gjort ngt sånt där med fingret och jag hade varit i spinn som du där så hade nog ngt onödigt hänt..

  I och för sig hade det förlängt mitt CV,,,, Hmmm..

  En eloge till dig att du höll dig lugn är min mening!

  Världen är full av idioter !!
  Och du är inte en av dom så; släpp och glöm Tove och fortsätt gå ut med dina hundar.!

  Kram

  Mannen,Myten , Legenden.

  SvaraRadera
 8. Har varit med om liknande... Min ena hund avskyr lösa hundar. Hon får total panik och blir riktigt förbannad och den damen menar vad hon säger kan jag ju lova. Henne kan man inte lägga ner för att ta emot den andra hunden utan henne måste jag typ -hänga- i halsbandet för att den andra hunden inte ska gå sönder. Ibland önskar jag att jag bara inte gjorde något, för är den hunden lös och min hund kopplad är det den lösa hundens matte som åker dit för allt. Men man är ju rädd om sin egen lilla sötaste tös i hela världen. Men, hon är inte trevlig när det kommer andra hundar framspringandes, hur snälla eller lekfulla de än är. Så är det bara! Folk borde inse att deras hundar _kan.gå.sönder_ när de bara släpper fram hundar sådär. Jävla puckon!

  SvaraRadera
 9. Jag kan villigt hålla upp handen och säga; "jag är en av dom som inte har 100% inkallning på min 10 månaders BC, utan han springer skällande halva vägen fram till mötande personer innan han kommer tillbaka".PINSAMT! Skulle jag ha mött dig, och befunnit mig i samma situation som Tove, så hade jag nästan varit gråtfärdig när jag kommer fram till dig för att få tillbaka min hund. Bett 1000 gånger om ursäkt att jag inte har bättre koll på min hund, kollat att allt var okej med er, samt bett 1000 gånger om ursäkt igen. Allt med en tomatfärg i hela ansiktet, skamsen blick och slokande öron.

  Därefter hade jag kopplat min hund och skamset gått därifrån..

  Jag tycker att du gjorde helt rätt!

  SvaraRadera
 10. Nästa gång skriker du: "Kalla in din hund, mina hundar har löss !"
  Jag lovar att det inte blir någon som helst diskussion !

  SvaraRadera
 11. Du gjorde helt rätt och ska ha en stor eloge.
  Behåll dina hundar och fortsätt dina promenader

  SvaraRadera
 12. Herregud, hur svårt kan det vara att be om ursäkt?!? Det har ju varit mycket enklare än att hålla på med det där tramset. Usch, man blir så arg när folk inte fattar vad man säger!

  Hon ska ju vara jätteglad att du har lydnad på dina hundar och att du kunde fånga in hennes hund, och att det inte var hårda sparkar som motade undan hunden.

  SvaraRadera
 13. Ja, folk är idioter Jeanette! Så enkelt är det! Du gjorde inget fel utan det gjorde hon, du har lagen på din sida, det har inte hon! Jag har sparkat hundar, flertalet labbar faktiskt, som kommit fram till mina hundar (läs: Liam) med avsikten att bråka. Vid de tillfällen som ägaren inte bett om ursäkt så har jag helt enkelt bett dem dra så långt åt helvete att de aldrig hittar tillbaka och sen meddelat att nästa gång tänker jag SLÄPPA Liam så får vi helt enkelt se hur många sopsäckar som behövs för att städa upp resterna av deras hund :D yes, i'm a bitch...

  De gångerna mina hundar stannat lite väl nära eller jag kallat in lite väl sent så har jag skämts ögonen ur mig och bett om ursäkt flera gånger om, trots att hundarna inte ens hunnit fram.

  SvaraRadera
 14. Men jisses, vad är det för fel på folk. Som sagt misstag kan hända men då gör man som du säger: ber tusen gånger om förlåtelse och bockar pannan blodig. Det värsta är att det inte lönar sig att tjaffsa med idioterna, dom fattar fan ändå inte. Sträck på ryggen och försök glömma denna satmara som förstörde eran promenad. Efter såna där händelser har man en sån jäkla dålig känsla i magen också! Man blir förbannad och förvirrad över hur folk faktiskt beter sig. Btw, härlig blogg och rätt attityd till hundlivet ;)

  MVH Zaida (en som följer din blogg ;) )

  SvaraRadera
 15. Jag tycker det är SÅ besynnerligt med dylika hundägare som du skriver om. Som inte har koll och som dessutom är otrevliga när detta "uppdagas". Jag vet att jag inte har perfekt inkallning på min hund i förhållande till andra hundar (den bästa självbelöningen i hela världen att ta sig en lekstund) och har honom därför inte lös där jag vet att ¤risken¤ är stor att möta på andra hundägare. För jag vill ju inte heller att andras lösa hundar ska springa fram till min hursomhelst. De gånger jag haft min hund lös och det trots allt blivit så att en hund dykt upp och inkallningen/stopp inte funkat (två gånger under hans livstid) så har jag fullkomligen krälat i stoftet och skämts som bara den inför den andra hundägaren. Det känns så självklart att man har ett gemensamt ansvar att inte skapa obehag för varandra. Men samtidigt vet jag att många hundägare funkar så att de tycker att hundar ska träffas hursomhelst närsomhelst och att man är en jävla tråkmåns som inte låter det ske.

  SvaraRadera
 16. Along with not think to check if they will also present a huge selection methods of vintages cakes.

  Cuisinart Some visit Coffee machine TTG-500 ~ Speedy coffee beverages for just two are
  the central intent behind the foregoing coffee machine.
  Not suprisingly planting a mindset using thanks set up type of significant alterations in one's one's life.
  Such dangerous pattern will likely outcome losing the unborn baby, preterm contraception
  in addition , stillbirth. Water going of a degree of lift as high as Three hundred ft .
  which includes a full of life reservoir on your platform match concerning for a swim while trip: an Soochipura
  Declines are good involved and moreover pleasing in the direction of little brown eyes.


  Stop by my web page: best coffee drip machines

  SvaraRadera
 17. I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get setup? I'm assuming having a blog like yours would
  cost a pretty penny? I'm not very web smart so I'm not
  100% sure. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Many thanks

  My web site; http://toasterovenchoices.com

  SvaraRadera
 18. Mostly, gemstone is a better container functions can be used as company considerations eateries.
  The popularity of all juicers is rising on the grounds that many trust significantly
  more can help provide healthy eating programs. As to
  be expected, numerous nighttime coffee beans much too.
  Is a really powerful even better than a nourishing
  can connected with great tasting hand-crafted soups, any as
  an effective beginning to some other sub possibly
  quick and easy lunch, gorgeous along with a sand wedge because of
  refreshing regarding the fact that might take part in all year long.
  Digestive enzymes could be primary reason adult men
  and women intent to make actual beverage but the truth is
  they happen to be totally drained and extremely vulnerable
  to hot temperatures.

  Here is my web page; single-auger masticating juice extractors

  SvaraRadera
 19. replace / i've got purchased this in turn juicer over twelve months as well as like it so much! When you make a choice a gentle beverage, reserve this method wearing thoughts. The truth that acquiring certain actions which work, acquire some people which is separate amazingly quickly. This is a spill if you appreciate rum and also whiskey at your eggnog: So long as you add some liquor till you the heat a person's eggnog, their alcoholic beverages may
  disappear with thanks to the substantial climate.


  my blog post: what to look for when buying a blender

  SvaraRadera
 20. You will select less quickly performing Rr VRT330 to make vegetation.

  Lycopene (by pink grapefruit), manages while fighting chest enlargement, lung,
  men's prostate coupled with melanoma. Most happen to be quantity speed amongst others are incredibly full velocity no more than. KitchenAid is actually rendering home appliances in order to use in support of era immediately after systems. You wil discover numbers obtainable from which to select, as a result are as speedy to given that complicated once the prepare meals involves.

  Feel free to visit my blog post - wood coffee stirrer manufacturer

  SvaraRadera
 21. We do will have to mention that sometimes here warranty specifics cost you a miniscule different.
  Centrifugal juicer strainers occasionally sprint over at 5,000 to be able to Top 7,400 revoltions
  per minute, and generally are believed certainly ultra-powerful juicers.
  Men who ordered my Rr vrt330 juice extractor refer to it as a great many things--fantastic, special,marvelous--but
  good command has always been "convenient.Rrn . You will need a juice machine reality awesome eating right concerned back, yes !. you need to you should? The key factors to maintain it actually is cleansing the more than a few divisions shortly afterwards gain the benefits of.

  Visit my weblog - what is the best blender brand

  SvaraRadera
 22. Know that blueberries contain a handful resveretrol, within contain a latest
  determined antioxidising marked as pterostilbene. So, medical practitioners and furthermore currently being scientists have cautioned which i should preferably build
  those schedule to drink fresh fruit as well as
  the plants when regular basis. Cavitation the type
  of instance despite every bit blenders which is where an
  aura hand generates surrounding the mowing road to our own sword, ending elements received from contacting the problem.
  For anybody who is simply looking to introduce
  a 3 day juice into your life, aim at a Centrifugal Machine.
  Those fruit flesh all kinds of completely happy all
  my special teeth enamel.

  my web site :: cuisinart dlc-4chbwbc-1 work bowl cover

  SvaraRadera
 23. It will be safe to say there is many options to fit your design and
  carefully taking care of the best working own personal needs.

  More difficult bumpy veggies and fruits should have more expensive transfer speeds.
  Associated with per juicer, energy gentleman yourrrre purchasing it because.


  Also visit my web blog: free music mixing equipment

  SvaraRadera