onsdag 29 september 2010

Till Nina! Ursäkta dröjsmålet! :)

Hej!
Jag halkade in på din sida mitt i alltihop och sedan dess är jag fast. Det är fantastiskt roligt att följa er träning och läsa om er som ekipage. Jag är imponerad (minst sagt) av den relation och det samarbete ni har!
Har själv en liten schäfertik (dotter till Beathalandets Macho)
på 10 månader som jag försöker och försöker och försöker lära mig jobba med :P
Hon har motor så det sjunger om det och vill vill vill, problemet är att jag inte riktigt vet hur jag ska göra för att göra rätt..
Jag skulle, precis som Linda skrivit, vilja läsa och veta hur sjutton ni skapat en så fantastiskt fin relation du och Samson och hur ni fått till ett sådant samarbete. För där brister det lite för oss. Ezzi vill gärna men hon har inte fått det intresset i att följa mig som jag skulle vilja att hon har, jag har gjort fel någonstans (gissa om det grämer mig). Däremot är hon klockren i spåret och arbetsam (som sagt var), så tips om hur jag ska bära mig åt för att skapa vår relation och bygga upp ett fint samarbete vore jätteroligt att läsa om.
Väntar med spänning på fler inlägg i er utveckling och ert arbete. Går inte säga annat än "WOW" :D
Kramar från Nina


Hej Nina!
Kul att du har skaffat en Beathalandare, då finns det att jobba med! Det är vi många som kan skriva under på! Min kompis och kollega har själv en Macho valp och känner med största sannolikhet igen de egenskaper som du beskriver. Men hon har verkligen lyckats att kanalisera det till att han jobbar med henne.
Ett ord på det: LEDARSKAP!
Har man en hund som du har så är det viktigt att man
kan stötta den på rätt sätt, annars är det lätt att de är ÖVERALLT och INGENSTANS om du förstår vad jag menar :)
För att man ska kunna stötta sin hund så gäller det att man faktiskt har en "kommunikationskanal" och den skapar man genom ledarskap och därmed en god relation. Enkelt eller hur?
Att hon fungerar klockrent i spåret är inget ovanligt fenomen, kolla på alla tävlingspoäng så inser du vad jag pratar om. I spår och skydd så är det hundens initiativförmåga och drift som styr, samarbete är en drift men är man ingen "lönsam" flockmedlem eller ledare så kan sällan räkna med att man får vara med i den leken fullt ut. OAVSETT hur gott godis man har eller om man köpt den senaste bollen eller klickern... Är du med?
Lydnaden handlar om samarbete, det gör inte spår och skydd på samma sätt. Man jobbar dessutom med två så höga motivationer så att få hunden att samarbete handlar i många fall om ren lönsamhet. "Titta på mig så får du börja skälla på figuranten", "Stå still innan spårstart så får du börja spåra"...
Ponera att en äldre hund hade rusat in på banan när du kör, ha
de hon valt att stanna för att jobba med dig? Eller sprungit till den andra hunden? Om hon springer till den andra hunden och den inte vill leka utan ignorerar henne -som många dominanta hundar gör- hade hon då återvänt eller nyfiket följt med den andra hunden för att se vad som är viktigt i världen för den hunden, typ lyktstolpar, vattenpölar?
Där har du en tanke, tills svaret är(om det inte redan är det): "Hon stannar givetvis med mig!" så vet du att det saknas lite för att du ska vara hennes teamleader... Pondus, auktoritet... en gedigen ledare att följa... En köttvägg av trygghet helt enkelt som styr upp allt -som en av mina gymnasieelever kallade mig :S :) -
Min hund kan titta till på vad som händer men väljer alltid att stanna med mig, GIVETVIS så har han varit på väg att ryckas med många gånger när det utbryt
er hysteri -Det är mkt kaosträning på våra träningar...- men ett litet morr från mig och jag får direkt "Jag är med dig morsan! Skulle bara kika... Vad ska vi göra???" och vi kan fortsätta med samma glädje som innan.
Varför drog han inte ? Varför lyssna på mitt lilla morr? För att det är INTE LÖNSAMT att fullfölja ett beteende som jag tabubelagt. Enkelt.
Men jag har lovat min hund något annat oxå... "Samarbeta och jag kommer få dig att känna dig mer lustfylld än någonsin!", det är hans morot... Samson älskar att känna sig som en världsmästare, vem gör inte det? :)

Hur du styr upp det är ditt val, du ska göra det som känns rätt i ditt bröst och INTE vad alla säger åt dig att göra! Ta dock alltid in och förvalta andras åsikter, men skapa något eget utifrån det. Funkar det inte så gör om och rätt! Utifrån vilken respons du får från din hund så kommer du hamna rätt... Säger som min kloka mor: "Med sund bondförnuft kommer man långt!" och lägger till ordet etologi... ett färdigt paket till dig, plocka något om du känner för det!:)
Annars får du komma på kurs på RM's eller boka oss med några kompisar så kommer vi till er! ;)

Idag gick jag i skogen och pratade i telefonen -som man inte ska...-, hundarna sprang lösa längst stigen och runt mig i skogen, man håller inte så högt tempo när man haft feber i tre dagar... så jag tänkte att de skulle få springa av sig. Plötsligt sätter båda hundarna en sjutusan fart och jag följer deras riktning med blicken och får syn på en hund -med den gamla vanliga "jag dödar allt i min väg"-attityden-
Samson vrålade och trodde att lyckans dag var kommen -han går nämligen och väntar på att få ha ihjäl den hunden och trodde att dagen äntligen var kommen...- och jag river i ett "NEEEJ! KOM!" och mina hundar vänder på över 50 meters avstånd. Samson ser ut som ett piggsvin och skäller av missnöje över den snuvade fajten men båda kommer såklart. Enkelt. ;)

I'm the teamleader... Team Samson! ;)10 kommentarer:

 1. Du är duktig, lilla Kråkis! :)

  Jag har en Eon-valp... hjälp?

  SvaraRadera
 2. Det är kört. Köp ett rep och hoppa från balkongen... Enkelt. ;)

  SvaraRadera
 3. Du är så klok du! Det är så man nästan skaffar hund så enkelt som du får det att låta. Enkelt. ;-)

  Kram Karin

  SvaraRadera
 4. Enkelt helt Enkelt.

  /Filosofen

  Ps. Ringer imorgon! Finns det svamp att plocka ännu eller har civila tagit allt? :) Ds.

  SvaraRadera
 5. kul att läsa hur "enkelt" det kan vara!
  man blir verkligen taggad av att läsa dina ord och din blogg!

  lycka till med allt och kör hårt!!

  SvaraRadera
 6. Vi saknar er! Kom tillbaka! :-)

  Kram

  SvaraRadera
 7. Men GUD vilket fantastiskt inspirerande inlägg! Tack så hemskt mycket för det givande och motiverande svar du gav mig. Verkligen jättetack!
  Det du beskriver är precis vad jag vill nå, jag har dock inte "verktygen" eller kunskapen till att nå dit och är förmodligen för "mesig" vilket straffar sig.. Ezzi är FANTASTISK, både arbetsmässigt och individmässigt. Hon har ju Macho som pappa och en Tväråstugatik som mamma och jag märkte redan från början att det var arbetsvilja i henne och fullt med energi..
  Jag vill bara inte göra "fel" och det är så svårt att lyckas göra "rätt" utan att få hjälp och uppbackning.. Men det du beskriver, just den förväntan från hunden på vad som ska hända härnäst, är vad jag allra helst vill ha med min fröken. Den ovillkorliga kärleken och respekten mellan oss liksom..

  Jag önskar att jag når dit någon dag.. det är målet och min dröm! Måste bara hitta rätt väg och rätt verktyg först.
  Vi bor ju rätt långt uppe i norr så det är långt att åka, men det vore fantastiskt att få möjlighet att lära oss av er!! :)

  Kramar och tack än en gång!

  SvaraRadera
 8. Heej!
  Trevlig blogg med intressanta och läsvärda inlägg!
  Med risk för att göra bort mig...men tror att vi möttes i Lillsjö-skogen för några dagar sen =) Jag hade med mig en vit, lurvig liten kompis! Hittat hit till din blogg förut, självklart genom gemensam vän på facebook,tror jag =)
  Mvh Lotta med följeslagare

  SvaraRadera
 9. DU är så bra!!! Troja o Pepsi stack iväg och lekte lite igår när vi tränade, vi har inte din auktoritet eller önskan från hunden att vara hos oss, så det tog en stund innan de kom tillbaka.Det är bara att jobba på....kram

  SvaraRadera
 10. Filosofen: Jag vet faktiskt inte, ska kolla upp och återkommer ;)

  Karin: Tack gumman! Hoppas allt är väl med er! :)

  Nina: Gör man aldrig fel så utvecklas man rätt dåligt i det långa loppet, var inte orolig för det! Är det inte 100 % rätt? Jaha so what? Gör om och rätt! Det får en att ständigt tänka och klura vidare, det bästa med att träna hund! Man är aldrig fullärd! :)
  Du får dra ihop ett gäng och kontakta oss så fixar vi en kurs! :)
  Lycka till med Busfia!

  Lotta: Tack vad snällt skrivet, det uppskattas mer än du anar! :)
  Sen är det ju inte var dag man träffar på folk med koll på dina fyrbenta i våra skogar ;)
  Kikade på din hemsida, superfin! Vilka fina bejbisar du har! :)

  Eva: Go du är! :)
  Kämpa på! Man får det man beställer ;)
  Jag tycker ni är grymma!
  När får Pepsi en lillasyster då? ;)

  Kram till er alla!

  SvaraRadera