söndag 22 juli 2012

Högtempererad som en tryckkokare...

Snacka om att man blir bortskämd med sina egna hundar. Något som jag alltid är noga med att mina hundar ska kunna är "Lägg sig" och "Gå bort". Enkelt för att man kan stå kvar och prata med sin träningskamrater och skicka hunden på "Gå bort" och sedan "lägg sig".
När man då får hem en hund som inte kan så mycket mer än "Sitt-med -matskålen-en-meter-över-huvudet" som är lika högtempererad som en tryckkokare... Ja då gäller det att hålla tungan rätt i munnen och ALDRIG ens tänka tanken att gå upp ens i en nanomillimeter av hennes stressförmåga.
Men efter två dagar har jag fått igenom "Gå och lägg sig", en kompensation för ovan och användbart inomhus. Vilket innebär att hon letar red på ett hörn eller skrymsle och lägger sig. Sen blir hon kvar!
Samson skakar på huvudet och tycker jag hurrar för bagateller. Men ibland är det så.
Nu kan hon ju lugnt ligga och sortera vad jag säger, om jag öppnar grinden mellan köket och hallen (är hos mamma och Benson) och påminner henne om "Lägg sig" så kan jag både gå på toa, fylla på vatten i grovköket och kela med Samson utan att hon far upp. Så kan man kalla på henne och så kommer hon smygandes upp i famnen på en. Visst känner jag att hon, om jag skulle höja tonen eller prata glatt, skulle explodera. Men hon har fattat att det inte är något som jag premierar.
Numera sover hon lugnt på nätterna på sin lilla dyna, om jag vaknar så vaknar även hon men det är bara att be henne gå och lägga sig igen...
Hoppandet är borta, hon kommer på sig själv innan hon hunnit nudda mig och sätter dig och trycker sig mot mig. Då slipper hon bastning och blir klappad och får mysigt beröm.
Kommande veckor kommer läggas på all from av hantering och miljöträning. Så kan man även utnyttja det i form av att hon kommer söka stöd hos mig. Hon påminner så mycket om Enja, samma ögon, samma finurliga uppsyn. Enja 15 månader kan jag tro ;)
Men det vet ju bara Barbro...


Snart kommer Elsas räddning i form av Xeon hem, de presenterades för varandra i förrgår och nu när hon boat in sig här så lär det bli bus :)

Semifinal för skitåret 2012.

Bakslag idag, rent emotionellt. Fick någon form av anfall och tårarna bara rann. Jag satt ute i den sk loungen hemma hos mamma och Benson och njöt av att titta på mina hundar och det fina spel som pågår mellan dem. Så kom det över mig. Sorg. Frustration. Ilska. Allt över vad två människor lät mig gå igenom utan att se sig om. Elakt. Fruktansvärt. Men sorgen över det beslut som jag var tvungen att ta på grund av vederbörande kan vara det tyngsta jag någonsin kommer att behöva ta. Smärtan och sorgen kommer över en ibland och tårarna vill inte ta slut. Såklart undrar man hur livet kunde sett ut just nu. Eller till årsskiftet. Men så kommer det aldrig att bli.
Läge att sopa upp sig själv från golvet och se framåt, 2012 blev ett skitår. Men som tur är så har mina familj och mina vänner stöttat mig från första stund. Jag är så tacksam och så otroligt glad över att ni funnits där. Älskade finaste ni.
Det kommer storma och det kommer komma många gånger om. Men som några kloka i min närhet sagt så är det nog bara låta det komma, men det är lättare att försöka tränga undan det. Så man orkar stunden.
Efter detta blev skrivet igårkväll så slog feberfrossan till, jag "bondade" med toalettstolen och muskelkramperna slog till ganska snart. Men eftersom jag fick behålla vatten så visste jag att det var samma som förra gången då jag checkade in på akuten. Då jag drack vatten och tillät mig hänga med toastolen varannan timme så jag skulle hinna tillgodogöra mig vätskan. Nu på morgonen är jag bara sliten, ont i magen och trött pga ingen sömn.
MEN det är detta som händer när man viker ner sig! Det känns ju semifinal!
Stackars Samson blir så stressad av att jag är dålig så han stressar som en idiot och vill bara ligga intill, när jag stängde honom ute från badrummet så skrek han utanför... Vilket resulterade i att han var dålig i magen imorse... Lillprinsen...

Vem är finast!!? ;)


Hur som helst så är mina ögonstenar min fröjd, Samson är keligare än någonsin och mer arbetsvillig än jag har förmåga att förvalta. Elsa jobbar vidare på engagemangsövningar och börjar så smått ta till sig mig. När mormor kom för att hämta Robin så blev hon osäker och sökte stöd hos mig, jag försöker fortsätta vara saklig med henne. Tror det är det bästa sättet att vinna över en hund som inte är präglad på människa och bott i skogen sen valplådan. Men när hon från min famn betraktade mormor som satt på en stol någon meter bort så blev mitt hjärta lite varmt. Så somnade hon på mina fötter... Jodå... Jag har kommit en bit på dessa två dagar...

fredag 20 juli 2012

Jag och Samson är inte speciella, men fosterbarnet Elsa är....

Mitt fosterbarn Elsa har anlänt och vi är inne på andra dagen tillsammans. En tös på 14 månader... snart 15 som gått som liten prinsessa och filosoferat hemma på gården i sörmland.
Hon kan alltså enligt sin uppfödare "sitt"om man håller matskålen över huvudet så hon inte når den. Punkt. Men det är ju en utmaning värd att ta sig an. Ni som känner mig.
Hur som så har vi kört på att vi stänger in oss i sovrummet på nätterna, inatt så släppte hennes funderingar på hurvida jag skulle slita huvudet av henne och göra korv av övriga delar och hon kröp upp i sängen och agerade den "lilla skeden". Det märks att hon inte är van vid möblerade rum och vi har lite att göra, men eftersom jag sitter med ett kasst knä så är det rätt lätt att trötta ut henne bara med miljöer. Så vi kör vidare på den.
Samson var lite skeptisk till en början, han undrade varför vi skulle tillföra ett nervvrak till vår fullt funktionsdugliga flock och betraktade den svarta -...och något fula- faran...
Nu har vi iaf henne på provanställning, med lyxen att välja så kommer vi känna oss för innan vi anställer Elsa. Tanken med en till hund är ju att jag ska få en motsats att träna och hitta glöd och inspiration att träna Samson, så tanken är att hon ska få sin lilla utbildning. Så känner vi efter. Sen tar vi ett beslut. Fördelen med uppfödare som verkligen inser vikten av kemi i ett ekipage, man är ju bortskämda på det viset överlag kan man säga ;)

Vi röstade. Två mot en. Du tar golvet.
Samson var iaf inte sen på att haka på våra övningar igår och det är kul att se hur väl klickern fungerar på honom i miljöer där jag inte behöver hävda mitt ledarskap. Alltså inom husets fyra väggar...
Elsa visade rätt snabbt hur lång uthållighet hon hade och Samson tyckte det var alldelles utmärkt, eftersom han kunde glänsa lite då. Lillprinsen!

Tänkte sno idéen med "engagemangsövning" med Elsa, hon är ju tokpräglad på hund och det kanske kan lösa ut den "reservation" hon har mot oss idiotiska -säger inte emot på den fronten- tvåbeningar.
Men hon har en kanonfin språkinlärning så det kommer nog fungera fint att bygga språkbroarna, just nu "pratar" jag bara hund med henne. Vilket resulterat i att hon idag kan "sitt". Dock i form av att hennes mamma antagligen lärde henne passiv underkastelse. Igår blev det bad och kloklippning, ett utmärkt tillfälle att visa henne att jag är precis som en hund, fast på två ben. Vilket hon tar förvånansvärt bra, andra dagen och hon ligger ner i hundgården och chillar, men blir super glad när jag kommer -har alltid godis med nu oxå... Vilket Samson anser vara den enda fördelen med att han sitter med henne...- men hoppar inte längre utan det är tre tassar i backen MINST och pussande.
Igår "smet" hon ifrån mig och jag följde bara efter och morrade åt henne, till slut planade hon ut och jag tog tag i nackskinnet på henne. Morrade. bet lite i näsan på henne. Släppte och gjorde en ny inkallning. Hon kom trevandes men så fort hon insåg att det var så man fick mig att släppa på dominansen så var hon snabb som en vessla in. Så om hon drar upp stressen nu och springer så kan jag bara morra och så kommer hon glad i hågen in och tar kontakt. Tänk så enkelt inkallning kan vara! Poängterar att det inte är befäst!
Hon har själv insett att hon får hjälp att kontrollera sin stress inne hos mig så hon lixom försöker krypa in under skinnet på mig och vill mysa samtidigt som jag utövar vårdbeteende på henne. Hundspråk. There'r nothing like it!
För er som undrar vad i helvete jag pratar om så gå in och läs på kursen Hundfostran, en kurs om går på mitt jobb som jag VARJE år hoppar på och går utvalda delar av. Jag har gjort det typ sen -96. Det spelar INGEN roll att jag kan den utantill. Påminnelsen är lika brutal varje gång, Kråkan och jag brukar sitt där och skratta för oss själva och skaka på huvudet åt hur grundlurade vi är. VARJE år.

Är sååå sugen på att träna nu så det är galet! Samson är astaggad och vi triggar nog varandra, det ska bli underbart när jag är på bättringsvägen! Knät krånglar och jag håller på att få en hjärnblödning!

Tack och lov så har jag Uffeoch Silvana som ställer upp, Uffe tog Samson i tre dagar och spårade med honom och lät honom hänga på överallt. Det ryktades om lunch med Peter i Kist galleria och mys hemma i soffan. Sen så spårade mamma med honom och nu så offrar sig Carro på att ta med honom på dagispromenaden så han får lite att tänka på. Jobbigt med en hund som är van vid så mycket och som inte får det längre... Det har ju inte gått en dag utan någon form av träning, men han behöver mer om han ska vara lugn och harmonisk.

Fick en helt underbar kommentar på förra inlägget och hittade Nenettes blogg, blev så rörd!
Men jag vill bara påminna om att Samson är en medelkille, såsom de flesta exteriörer är helt enkelt med skillnaden att hans matte har samma ambitioner som någon som kanske väljer att köra en grå sak. Glöm aldrig det! Det vi har gjort, kan ALLA göra. Det är inte mer speciellt än så. Tyvärr.
 Dock blir man så glad så det är löjligt när man inser att man inspirerar andra, att mina tabbar och framgångar i en salig röra kan vara någon annans inspirationkälla!? Det är ju fantastiskt! Att jag är för andra vad exempelvis Hanna... Mamma... Cissi... Jonte... Uffe... Matilda... mfl är för mig... DET är så tillfredställande!

onsdag 11 juli 2012

Avelskorning - check!

Efter påtryckningar så pallrade vi oss iväg och gjorde den berömda Avelskorningen på Sk Enköping, så nu är den lille avelskorad och KLAR! Gött! Så är det fritt fram att ställa ut utan gliringar! ;)
Är mest nöjd med mig själv som gjorde skyddsarbetet på kryckor... alltså... ja förde Samson... eller tvärtom... Inte alla som gör allting med hunden lös heller, kände mig rätt stolt över hans fina arbete. Vi vilar oss tydligen i form. Hepp.
Tack till Benson som visade hunden och assisterade vid införsel av idioten på plan vid skyddet, tack till mamma (+Benson) för sällskap och skjuts och tack till Nina som hämtade bajspåse att kräkas i. Tack till Sk Enköping, Micke som roddade och Mats Höglund som dömde. Som även gjorde Samsons exteriör på korningen. Festlig dag! Nu åter till smärtstillande och säng....

Helhet:
Höjd: 66 cm Bröstdjup: 32,5 cm Bröstomfång:84 cm Vikt: 42 kilo (42,3 om man ska vara noga)

Helhetsberättelse:
Stor, kraftfull, välpigmenterad, välpälsad, något långsträckt, korrekta, välutvecklade bröstförhållanden. Mycket bra huvud med markant könsprägel. Hög manke, rak fast, rygg. Brant kors, mycket bra underlinje. Mycket välvinklad fram och bak. Korrekt front, slutna bra tassar, parallell bak. Mycket vägvinnande, kraftfulla rörelser. Armbågarna skulle vara något fastare.

Särskilda för/nackdelar:
Stor, kraftfull hane med särskilt bra könsprägel och effektiva rörelser.
Mycket övertygande skyddsarbete.


Grattis till en liten titel till och sluta för bövelen att vara mallig ditt lilla vidunder....

Billig schäferhane på tre snart fyra år kan avhämtas i Åkersberga!

Samsons eget uttalande:
Jag är en grabb på snart fyra jordsnurr som gillar rapport, skydd, spår och tjh-arbete och om det skulle knipa så man blir skitnödig så kan jag tänka mig att köra lydnad. Som då enbart innefattas av dirigeringsapportering eller rutan...
Men helst så fortsätter jag gärna att vässa på min nya agilitykarriär....



onsdag 4 juli 2012

Ny OS-gren, alternativt våld och knäoperation inbokad. Det är lillördag.

Jag och Sanna skulle ut för att avverka vår andra gemensamma löptur, två IK Arlanda brudar med ascoola gladiatornamn "Shooter" och "Blöjan" -tack vare min nyinköpta löparblöja till draget- begav sig till Dommarudden. Vi kom drygt kilometern innan jag sparkade till på en sten som planterat sig mitt på spåret. Ca 4 cm hög och 6 cm bred. De small till i knät och sen var loppet dött kan man säga. Jag fortsatte i spårets riktning i hopp om att låsningen skulle ge med sig, som det alltid gör... mitt knä låser sig ju i tid och otid annars... MEN det gav inte med sig. Shooter stod och skakade på huvudet och undrade om jag tyckte det var en bra idé att avverka 4 km på ett ben? Jag gav blöjan till Shooter som sprang resten medan jag haltade tillbaka till bilen. Jag spydde som en bakfull 44-åring hela vägen. In i bilen. Knäckte till knät igen. Ringde mamma och frågade om det inte var läge att träffas och snacka om gamla tider på vårt vanliga ställe. Akuten.
Avverkade ett par bajspåsar i bilen. Vomering luktar semifinal!
Mamma körde in och som vanligt får jag någon form av ångestattacker som jag inte ens har fattat vart de kommer ifrån, det är samma känsla som när man får klaustrofobi. Men det är inte kopplat till varken läkare eller sköterskor. Helt plötsligt skakar kroppen som besatt och jag vill krypa ur mitt eget skinn. När vi satt i väntrummet så berättade jag för mamma och hon tittade på mig och så gick det väl upp ett litet ljus i fjärran...
"Att det kan sitta så hårt..."
Tydligen har man varit med om någon form av City Akuten som barn med feberkramper och slungats in sjukhuset i panik där jag alternerade mellan att vara medvetslös och mindre medvetslös.
Det säger hon NU!? Jag som gått och trott att det är ja som är en komplett idiot som inte ens kan koppla ihop min ångest med något specifikt, personalen är trevlig och kaffet rätt gott... salamimackan var helt ok...

Hur som helst så ser min mor detta som att jag fått två varningar att jag INTE ska åka till Romelanda, Samson är halt -inte längre dock- och jag är blockhalt. Operationen är bokad på fredag eftersom trots manipulering igår så är det inte ens i närheten av rakt och det går inte ens med våld att få det rakt. Inte för att jag provat så mycket våld, på sjuksköterskans inrådan som ringde idag och bokade in mig. Bara lättare våld. Eller alternativt våld.


Sanna laddar inför finalen!
Notera sjukt överrörliga armar...










Åkte till jobbet eftersom jag klättrar på väggarna av att vara hemma, ONT är bara förnamnet på den bilturen. På jobbet möttes jag av en blomma som Kaninerna plockat till mig och de möttes av en gråtandes Jeanette med det numera AScoola gladiatornamnet.... Knee-Buster...
Sen körde vi fyrsteg med kryckor, ny OS-gren som faller under paralympics.

Vad skulle jag göra utan dessa solsken? Moss och Stenson's Sanna.... GULD!

Sist men inte minst... Tack älskade mamma för hjälpen och sällskapet... Måtte dina smärtor lindras lite snart... Så man vågar klaga på sina egna i ditt sällskap... Kände mig något klen som svalde två smärtstillande och stönade högt när jag satte mig vid frukostbordet... då landade mitt norra öga på mammas "lilla" morgondos... Sen höll jag käft.




söndag 1 juli 2012

Agilitydebut på Kanonsabotören!


Idag så gjorde Samson sin agilitydebut på Kanonsabotören i Åtvidaberg, jag behöver nog inte säga mer än LYCKA... Bilder säger mer än tusen ord!
 









Underbara!






Sann glädje...


Grattis till underbara Cissi som startade för första gången på 15 år och plockade hem en pinne i hoppklass med finaste Ronja, en miss i hoppklass gjorde att de fick klara sig utan där. MEN jäklars vilka rundor!

Sen grattis till Jacqueline med sina monster som kammade hem pallplats och pinne hon oxå!


Samson fick tyvärr vind på mig vid två tillfällen och det blidde en miss i kommunikationen mellan honom och Cissi... Men som sagt... Det är liiite mer BadAs att bli diskad än att bara få fel.. eller en pinne... OM man frågar Samson. Do it Hardcore... eller inte alls, tycker han!
Underbart att se iallafall! Godingar!