fredag 29 april 2011

SVART, VITT eller GRÅSKALA?

En liten fågel viskade om att det finns folk som undrar vad jag menar med svart och vitt när jag tränar, det är egentligen så enkelt som det låter...
Jag tränar sällan hund om inte inspirationen finns där, då tar jag hellre en promenad med mina pojkar eller lägger tid på att lära dem roliga cirkuskonster som får mig att skratta och som ger energi. Dvs jag tränar inte när jag själv befinner mig på en gråskala.
När jag säger att jag blir VIT så handlar det om känsla, energier och samhörighet med min hund. När jag är vit så ska min hund fyllas med energi och det ska inte finnas det minsta tvivel om att han är mer värd än drömvinsten på Lotto. Folk undrar nu hur jag belönar då? Hur får man sin hund att känna så? Men det handlar inte om belöning, det handlar om oss två. Tillsammans. Glädjen. Absolut glädje.
Men det SVARTA då? Straffar jag hunden? I min värld så är ett straff förknippat med någon form av brutalitet, det är inte att vara svart, då är man av en mer rödglödgad nyans.
För mig är det SVARTA min beslutsamhet/auktoritet, välj det ord du tycker passar in bäst. I min värld så handlar det om att vägleda min hund med beslutsamhet. Som "Du lägger dig ner när jag sagt att du ska det. Du äter inte andra hundar. Du biter mig inte när jag klipper dina klor. Du anstränger dig när det krävs. Du lyssnar alltid på vad jag säger. Du äter Ben & Jerry på fredagar och inte söndagar då det är nystädat i vardagsrummet."
I min lilla värld så är beslutsamhet ett sätt att skapa trygghet och säkerhet, jag ledsagar min hund men puschar honom till att vara självständig och vilja arbeta för mig, med mig.

Låter det krångligt?

Den omtalade filmen kommer här igen och nu tänkte jag påpeka att programmet jag kör är alltså IPO/BSL 3 lydnadsprogrammet. Vi har alltså ett färdigt program som vi kör och inte moment som i lydnadsklasserna :)
Har ni frågor så tveka inte att maila mig eller skriv en kommentar! :)



Citat från BlondinBella: "Om man hela tiden oroar sig för vad andra tycker och tänker så äger de dig. Jag har inte tid att vara ägd av hundratusen läsare. Jag är entreprenör." :)

Idag var jag och tränade lydnad med Samson, är kanonnöjd! Jag ska bara fokusera mer på att få in en stark minnesbild och "Jävlar morsan vad bra jag är!!!"-attityd i sättandet. Det blev ett 3:a spår och sen innan vi klev in hos veterinären så la jag två starter med en vinkel var. Fick en idé som jag satte på prov och det var hysteriskt roligt när jag och Samson fajtades om spårstarten och ni skulle sett den kaxiga svansen när han kämpar för att få undersöka spårstarten.
Lilla Camilla mådde inte bra idag och vi sköt på vår träning, den galenpannan påminner om min mor när det gäller att trotsa smärta... :S

Idag fick vi besked. Nu ska livförsäkringar fixas, vita arkivet kontaktas och under nästa vecka har alla instanser sagt sitt och då vet vi säkert om jag blir alena i 6 månader.

måndag 25 april 2011

Är bra sugen nu...

Fråga inte...
Lämnar inte min sida när jag pluggar...

Närbild av lillebror...

Paris Hilton...
En av alla promenader jag prickat av i Påsk, vattnet är som en strålkastare...

I Domta fanns det inte bara en liten hund... runt 14 stycken var det säkert... Notera Farrefluff som avvikande ras och Ettan som är en toypudel på 10 veckor...

Det var får Påsk i ett par bilder, lite ledigt och en del plugg...

Men träningen med Samson har gått fantastiskt, han är inte påverkad av värmen och hemma hos Camilla så gjorde han ett kanonprogram med vissa detaljfel och utan apportering... Men det blev även lite platsträning med ny hund :)
Är bra sugen nu... ;)

Håll tummarna för mig imorrn och tentan som ska skrivas...

fredag 22 april 2011

B-kändis!

Samson på bilden i Hundsport, ser ni hur gruset sprutar? Vilken kille! :)

Igår så la jag spår till Samson, det var ren öken och jag svettades som en tok när vi trampade in det tillsammans. Samson var helt slut, men jag pressade på honom och med klockrena påvisningar på alla apporter så kunde jag inte vara något annat än nöjd. :)
Idag så inhandlades det skrivbord, möbler till balkongen och dyyyra saker till datorn och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med ommöbleringen som blev av, nu ska jag köpa något att ha på väggarna. Har ni tips på några rolig inredningsbutiker?
Idag så tränade vi på övningsfältet hos oss, jag skippade spåret och la mig i solen en stund. Helt oslagbart! Sen plockade jag ut Samson och körde några dirigeringar, INTE ETT ENDA FELSKICK!
Det är hur kul som helst! En sten släppte från axlarna och jag är så glad att jag körde på att korrigera och visa bestämt vad jag ville förra veckan. Lekte lite med att köra små kommandon, låg samtalston och bara visa med handen för att testa honom. Sååååå duktig han var! Super stolt kom han kutandes och visade upp sig på styva linan med apporten :)
Sen var det skydd, inga jättesteg framåt. Men det kan det inte alltid vara, han har fattat grejen med förra passet och nu ska det till belöningar för besväret han gör sig ;)

Har fått jättemycket respons på artikeln jag skrev i Schäferhundtidningen, jag hoppas verkligen att den lilla del av vår tillvaro som jag beskrev kan vara till hjälp för någon. Det är så viktigt att man visar att det är ok att ta i sina hundar, de är inte gjorda av glas [ni som sett dem fostra varandra vet ju det] och att de faktiskt kommer att älska er och värdera er relation på ett helt annat sätt om ni är "hund" med dem.
Att se Samson, mitt hjärta, bästa vän, min mardröm och hjälte... allt på samma gång... En jättebebis i schäferuniform... att se honom som just gått den "hårda" skolan och se att lyckan sprutar om den filuren dagarna i ända. Det kanske hjälper och legliserar att man får vara tuff på sin hund? Av responsen att döma så verkar det vara så... :)
Sen kan man ju tycka lite vad man vill om bilden på framsidan, men smickrande för oss är den tyvärr inte...Men vår kärleksbild i tidningen går inte av för hackor! Mammas gris... ;)

Tack för alla grattis, fina kommentarer och mail! Ett stort lycka till med era guldklimpar! :)

Glad Påsk allihopa!

onsdag 20 april 2011

Nu börjar jag lära känna honom... Samson alltså...

Dagen spenderades i Sumpan med Emelie och psykologiböckerna på ett mysigt café, vi blev nog kanske inte jättemycket klokare men det kändes gött att rabbla det man läst och titta på anteckningar.

Norrlands Guld! :)

Nu till något klurigt jag måste ge signaler som är så små att jag inte kan ana dem själv, för det var som att han visste att det var simskola på schemat idag. Det var trängsel in i badrummet där han köra Kong Wubba legat på tork sen förra veckan. DEN skulle han ha... När jag kom hem så blev han tokstressad och Kong Wubba var måltavlan för detta. Det var en mycket nöjd kille som släpade mig till bilen. Simskolan gick kanon, det finns inget bättre tycker Samson. Men vem vill inte ha en söt simlärare som tycker att man är supersöt och har en underbar personlighet? Malligare hund får man leta efter! ;)
Sen drog vi till DTBK och körde en kanonträning, lydnaden har ni på filmen och skyddet gick galant! Efter första skicket in i skärmen så fick jag en idé och medan jag gick ut och körde lydnad så filade Sickan och Sickan [Benson och Jonas] till det jag önskat och sen... Tja... Det gick så satans bra! Det var länge sen jag var så här nöjd... Faktum är att jag faktiskt börjar tycka skyddet är lite roligt, nu när jag äntligen börjar komma in i det så pass att jag kan läsa min hund och framförallt hans energier. Drifterna/egenskaperna är en sak, men nu börjar jag lära känna honom... Min hund... Det lilla [pfffth!] skit på snöret som jag tar med mig ut på plan ;)



Åter igen! Kom gärna med tankar och kritik på min film! Allt är av värde!

Tjofaderittan!

måndag 18 april 2011

Dokumentär Heffaklumpen 2.0

Tiden bara springer iväg, har hunnit med en hel del men bloggen är inte högprioriterad just nu [sorry alla som läser] men jag får ju lägga manken till när jag väl bloggar då :)
Här kommer en film från förra veckans lydnadspass, efterföljande skydd kom inte med eftersom telefonen dog. Men det går fint där, han gick ett långt pass och höll ihop fint.
I filmen kommer lite frågeställningar som ni gärna för fundera på och återkomma till mig med svar, helst inte "gör om gör rätt" för det gör vad vi gör just nu... Det skiter sig...


Sen vill jag bara slänga in ett jättegrattis till Kråkan och Ultra som tog sitt efterlängtade LP1 i helgen! Hojtade "Grattis till LP1" när de stod på prispallen, domaren beordrade att en LP-rosett skulle hämtas omgående. Inte mer än rätt! Själv har enbart en klubb haft rosetter när vi tagit LP... :(

Har börjat fundera mycket kring min och Samson's träning och framtida mål, jag vet f*n inte. Vad har jag tid och ork med? Vad passar oss bäst? När passar det oss bäst? Med Baily för min inre syn som med sina 8 år ger sig ut på jakt och är eng ryyyym grabb... När kommer lydnaden passa Samson bäst? Nu vid 2 års ålder eller vid 5 års ålder? Eller senare? Inser att jag måste plocka tillbaka detaljträningen, som man ser på filmen så är det många smådetaljer som skiter sig i fria följet, sättande är inte vad det varit och ställandet... tja... det finns tusen saker att klaga på men många saker som är rätt bra oxå... Men hur som helst så måste det bli struktur om vi inte ska skämma ut oss totalt på Talanglägret... DETALJER.

Nog med bitterheten, dagens träning fokuserades på inkallning med ställande och konskick. Inget att klaga på och min plan gick galant. Är mest nöjd med platsliggningen som han gjorde själv i 10 minuter, lättade på hakan när brandbilarna körde förbi [helt ok att reagera då, även enligt reglerna] så snart är det dags att öka på svårighetsgraden. Tänker blanda positiv och negativ förstärkning för att få honom trygg och stabil, det har funkat kanon hittills så jag håller i det konceptet :)
Det har fungerat att dra upp honom i stress och ändå så har han lagt sig ner och slappnat av helt. Igår var han hysterisk [tävlingsk*t] när vi åkte till Knivsta BK för att titta på våra kamrater. Zapp och Pepsi anmälde sig att göra en plats med mig och trots att Samson var på väg att explodera när jag tog ut honom så låg han som en filbunke. Belönade flera gånger och avslutade med att ge honom varsågod när jag ställt upp bakom honom. Sen körde vi lydnad och det gjorde han fint i hettan oxå, så som avslutning/belöning så tog jag täten och rusade upp på agilitybanan och så körde vi en omgång där:) Han är för rolig den där lilla fisen...
Läste vad jag skrev och påminner om att negativ förstärkning INTE är motsatsen till positiv förstärkning! För den som inte visste så vet du det nu:)

Neh med mina 21 183 steg så kan jag knoppa med gott samvete :)

Ps. Inatt så smög Samson in i sovrummet efter att ha öppnat grinden i hallen så tyst så tyst... Lillebror lämnade han till sitt öde och kom in och snussade lite på min kudde. Jag log åt honom och sen så gick han runt och la sig hos husse, svalt och gött i draget från fönstret. Dock så låg han och smackade halva natten så jag vaknade och fick be honom vara tyst. Någon timme senare så låg han och smackade igen... Men han fick stanna iaf... Är för svag för den lille... Ds.




torsdag 14 april 2011

Läge att anmäla till vårens kurser!


Fick alla datum som jag ska stå på hundcenter och köra med massa härliga kursdeltagare, noterade även att datumen för anmälan närmar sig med stormsteg!
Ni som varit i kontakt med mig och som är sugna på att gå kurs för mig bör kolla in RM's Hundcenter, länken hittar vi till höger.
Jag har tyvärr inte koll på hur många deltagare det är i dagsläget, men har du tur så finns det en plats till dig. Annars kan man alltid anmäla sig som reserv, förra omgången åkte en deltagare på magsjuka :( Sånt händer och då är det ju bra om man har en reserv att ringa in.
Mina kurser heter Tävlingslydnad [en gång i veckan i ett par veckor] och Tävlingscoaching [helg], kontakta Hundcenter för mer information eller mig på mailen, som ni hittar till höger!

Men platser tilldelas av personalen på Hundcenter som har alla deltagarlistor.

Ni som funderar på att anmäla er och kommer långväga, supertrevligt boende på Scandic InfraCity med kanon frukostbuffé! :)

tisdag 12 april 2011

INGET var gratis.

Livet med en pinne...

Mer än tre timmar har jag spenderat i skogen [med mina fina busfrön som är mer än nöjda] och en timme gående till och från skolan i ett överbefolkat Stockholm [längtar till landet], det resulterade i 25 906 steg och innebär att jag avverkat 18 km och 955 meter... Det är en tung rumpa som slagit sig ner i soffan för att studera...
Nu till något som gnager mig. Jag har sjukligt svårt att köpa vissa resonemang. För mig är det att jämföra att en elitidrottare får dopa sig medan alla andra inte får det. Men så är det tydligen i vissa sporter och sammanhang. För mig är det en självklarhet att man ska utöva en sport på lika villkor, dvs regler är till för att följas.
Sen kan man inte komma ifrån att olika länder tillåter olika saker, fan när det amerikanska fotbollslandslaget spelade mot just det amerikanska amerikanska fotbollslaget [haha] så var ju svenne och hans vänner mer dvärglika än Frode i Sagan om Ringen. Vid sidan om plan så stod de svenska vattenflaskorna och sen hade man jänkarnas buffébord av drycker innehållande ett antal förbjudna substanser.
Men passar inte skorna så får man ju flytta eller ta upp kampen mot de lagar och regler som finns i Svedala. Eller har jag fel?
På min tid i landslaget [kampsport] så var det sportmanna anda som gällde, man var tvungen att vara bra och kämpa för det. INGET var gratis. Men det jag stör mig på nu är att man ska ta den snabba och fjantigt enkla vägen. När blev folk så satans lata? Man vill inte ens anstränga sig?
Min lillebror som spelar i hockeylandslaget ser samma tendenser... Det finns alltid folk som vill komma undan med minsta möjliga ansträngning och inte slita som andra... Sen att det förstör för alla andra verkar inte bekomma dem.

Ni som känner er träffade!? När ni möter en motståndare som inte tog samma väg som ni utan den riktiga vägen, se för fan till att lyfta på hatten och krama om denne med värme och respekt. För blir ni slagna på fingrarna så har ni alltså blivit omsprungna av en sann tävlingsmänniska, av någon som jag respekterar. För jag är ledsen, men det är knappast dig jag respekterar och vill bli som. Så långt ifrån en förebild som det bara går att komma, där står du.

Nog med galla. Imorgon är det en ny dag! Nya utmaningar och framförallt en kväll med brudarna på stan, go mat och ett glas vin :)

Längtar till torsdag och träningen, har en galet bra idé på gång som ska testas! Spännande! :)

måndag 11 april 2011

Norge-Sverige match...

Världens suraste hund... Vissa uppskattar inte att vara nybadade...

Fokus på platsliggning med min lilla prins idag, låg tryggt och fint medan Jonas körde igenom IPO-programmet och Sissi tränade domarhälsningar på mig med Roxy. Körde på med mycket belöning och skickade även fram husse att förstärka. Tanken är att hålla i med just den här typen av träning så han blir lika trygg som i lydnadsklasserna även på IPO-platsen.
Bytte spår och tränade sättanden, han har tappat lite teknik och nu var det bara att plocka tillbaka vår lilla grundövning, Samson tycker den är sketa rolig och man ser hur han kämpar för att sätta sig. Det är lite bus som tänds i de charmiga ögonen och han kom snabbt galopperandes tillbaka med bollen och ville köra sättande igen.
Sen blev det skyddsträning, hade väl en tanke på att han skulle vara trött eftersom vi gått drygt en mil innan vi åkte till träningen. Men det verkade inte störa honom.
Man blir lite kluven när man ser hur bra han går bara efter tre pass, supersnygga bevakningar [det ska putsas med att jag kommer in och tajtare ronderingar tycker jag...] och nästan en fälld figurant... Ska vi köra IPO oxå iår? Tveksamt... Men det lockar när han går så satans bra i lydnaden och skyddet är på G... Spåret är ju bästa grenen oavsett... Vi får se vad talanglägret ger och sen får vi känna efter... Det ryktades om en Norge-Sverige match...

Neh nu ska jag krama kudden!

Har gett mig själv ett löfte om att gå 20 000 steg 5 dagar i veckan, utom helg och då dagar gymmet är på schemat... Idag blev det 21 123 steg....

tisdag 5 april 2011

Uttagen till Talangtruppen 2011!

Då kom det, ett litet mail som gjorde min dag!
Den gigantiska IPO-hunden har blivit uttagen till talangtruppen, vem trodde det!!?

Så här är den, delar av filmen som tydligen visade att vi hade lite kapacitet i en tass eller två...

Låt mig presentera!

Årets Allroundschäfer, LP1 LP2 LP3 IPO1 IPO2 KORAD Beathalandet Samson och nu även uttagen till Talangtruppen 2011!



Vad jag kan hitta eller förstå så har det inte varit med en IPO-hund eller schäfer av hans typ innan... Banbrytarna kan ni kalla oss! Så se nu till att klampa på efter oss!
En schäfer kan man ju ha till allt och jag kan lova er att lydnadsklasserna är ett UNDERBART avbrott i lydnadsträningen gällande IPO... Lessen... men jag får hjärnblödning av tristess av att trampa alla dessa steg. Det passar Samson att varva, då uppskattar han båda.
Sen är det ju säsong året runt! Grymt!

Nu ska vi ut och njuta i vårsolen!

Kram på er alla och tack för att ni finns där för oss på vår galna och hysteriskt roliga resa! :)

För er som vill läsa mer om lydnadslandslaget och deras talangsatsning [samt söka nästa gång] håll koll på den här sidan

måndag 4 april 2011

Ett tips från mig...

Här har vi vår egen BC i schäferuniform, notera hur han är totallåst i jakt... Samson är skeptisk till Quarres vallfasoner :)

Inledde med en grymt lång promenad innan skolan så pojkarna skulle sussa medan jag eldade hjärnceller på psykologiseminariet. En kurs som håller världsklass i flum!

Annonserade att jag skulle träna men det ekade tomt när vi anlände till träningsplan. I två minuter. Sen kom första skällande BC:n ner på plan. Full jakt hets på agilityplan, ca 5 meter från Samson och mig. Kanske inte vad jag hade tänkt mig men eftersom Samson har sådana bestämda åsikter om underlaget och vad han kan tänka sig att sätt ner sina boys i så var det inget att göra.

Jag har analyserat våra svagheter lite och kommit fram till att jag lägger ner på tok för lite träning på hans passiva moment, gruppmomenten alltså. Sen han blev påhoppad så har ju gruppmomenten varit hans svaghet. Jag tror att jag gjorde samma misstag som så många med mig, han var en klippa som liten och jag la helt enkelt inte ner den tiden som jag borde gjort på tex platsen. "Han är ju så trygg", här har ni alltså ett TIPS från mig! Även om hunden är trygg och lugn, lägg ner MYCKET tid på platsen ändå! Det ska jag ta med mig till min nästa hund.
Tittar man i övrigt i eliten så är det ingång med apport som är hans akilleshäl [enligt mattes mått mätt], sen tycker jag att han är en klippa och snärtig som få [trots sina 46 kilo].
Så vad är det egentligen jag ska lägga ner massa tid på? Antagligen gruppmomenten! :P
Tråkig träning men ett MÅSTE!
Så det gjorde vi idag! Med fokus på sittande och minnesbilder kring momentet, hade en klar bild när jag började och vi fullföljde ganska bra. Trots galen BC och tjoande ägare :)

Gick runt klubbstugan och körde lite platsträning, den gick kanon till min stora glädje!

Förbannade min lathet och har nu lovat mig själv att lägga mer kvalitativ träningstid på gruppmomenten. :)

söndag 3 april 2011

Vilken jäkla Lützen dimma!

Två grabbar som är laddade för fredagsmys [Samson vill alltid bära ngt från bilen, idag blev det pringles]

Vilken jäkla Lützen dimma... men skam den som ger sig! Dock så kom jag på efter fyra km att jag tappat bilnycklarna och fick springa tillbaka... DET var inte min kondition beredd på kan jag lova.. När jag hade tre km kvar så var benen stumma och regnet hade gått från disig variant till fullt ösregn. Tanken slog mig att jag kanske hade sprungit förbi nyckeln och med lite lätt matematik så kom jag fram till att det skull ta mig en timme att springa hem... Fint.
Men 200 meter från bilen låg den och plaskade i en liten vattenpöl. Lycka.

Igår var det spårträning med gruppen, min favvo-gren alla gånger! De kördes stenhårt på att få upp spårkonditionen till max innan vi kan kika på hur det ser ut på detaljfronten. Vill inte bråka om apporter eller vinkelarbete innan jag vet att han har orken, annars kommer det att vara som att utbilda ett skruvstäd. Omöjligt. Men om några veckor så sa ni få se på f***n! ;) Det var två trötta pojkar som la sig att sova på kvällen.

På em/kvällen så kom Tomas aka Stubben [som jag och lilla My döpt honom till] och hälsade på, go mat och en massa dumsnack. Gött! Det var en trött Jeanette som sen på kvällen somnade som en stock i soffan och rumlade in till sängen efter att ha varit med om ett eldöverfall [Tips! Somna inte till någon fom av krigsfilm!]

Nu skriker magen efter mat, det blir en portion framför TV:n med Moberg "Vad blir det för mat" och sen ett par avsnitt SATC :)

Over and out!

fredag 1 april 2011

If your actions inspire others to dream more...

En kommentar som värmer från en kursdeltagare med sannolikt världens häftigaste pinscher...

Som du märkt läser jag Therese din blogg, Kids matte.
Hittade den via RMs blogg. För att lära mig mer om ledarskap och träna min hund.
Gillar även dig som person, delar mycket din syn på människan o världen och blir glad att se du även lever som du lär (för det mesta); jobbar stenhårt och dissar jantelagen men ändå är ödmjuk. Har ett citat till dig:

"If your actions inspire others to dream more, learn more, do more and become more, you are a leader" John Quincy Adams.

Tack fina för ett citat som värmde ordentligt och länge, det är dessutom verkligen sant! Mina största förebilder är ödmjuka som få och pushar mig att bli bättre, sikta på att utvecklas och att förhoppningsvis gå om dem en dag.

Jag mår som bäst när jag fått hjälpa någon och att det jag gjort för dem tar dem längre i sin egen utveckling. När de springer förbi mig på resultatlistor, i erfarenhet och minns att jag fanns där för dem på vägen med ett litet tack eller varmt ord... Det finns inget mer tillfredställande och inte minst triggande till att hålla sin egen utveckling på topp :)

Imorgon vankas årets första spår, ska bli kanonkul att komma igång igen! Spåret är alla gånger min favorit gren! Utan tvekan! Sen är det ju Samson's favorit gren oxå och han slipper samarbeta så mycket och morsan håller sig på behörigt avstånd;)
Sen kommer skyddet om man följer Samsons prioriteringsordning.
Sist men inte minst kommer lydnaden... Inte hans favorit... Men ett onödigt ont enligt honom men ett utmärkt verktyg för mig att använda över tiden.

Nä. Det är en dag imorgon oxå! :)