måndag 29 mars 2010

Ännu en helg avklarad och måndagen väck!

Peter slängde upp honom i en pose...

Dagarna går så fort och man hinner knappt med att tänka ens, men idag så gjorde jag en ruskigt rolig upptäckt, en kal fläck med vatten/gräs/lera... Hoppas på att kunna vada ut ett spår imorgon -Årets debut!-
Sitter och funderar på allt det här med detta tävlande och vad jag vill göra...
Det är ett gissel egentligen och tiden känns inte som den räcker till...
Men nu är röntgen bokad och vi får ju även ha i åtanke att min prins kanske inte är gjord för allt det arbetet som jag vill göra, men jag hoppas verkligen det!

Var i Habo och kikade på valpar med Malin igår, man blir så sugen på en till så det knyter sig lite i magen... Jag måste alltid lägga band på mig så jag inte övertränar min hund, det är så mkt jag vill hålla på med och så många olika delar vi jobbar med hela tiden så han måste få en chans att smälta saker och ting. Jag ska egentligen ha två så man kan varva mer... -drömmer-

Neh nu ska man släpa rumpan in i duschen, det blev ett dubbelpass på gymmet idag, gillar att riva av ett benpass och bröst/triceps på samma dag så man känner att man kommit igång med veckan träningsmässigt, två pass till sen är man klar och kan köra lite annat än att lyfta skrot, eller man borde iaf...

lördag 27 mars 2010

Stilstudie på lydnadsplanen


Med 189 poäng kom vi åter på en 4:e plats, den är bokad till oss;) Gick ner på plan och fotade platsen för sättande under gång, det var ändå en helt ok fläck... 4 strök sig på plats och vi var 5 tappra som körde "träning" eftersom vi ändå betalt, Samson charmade domaren och på fjärren så fnissade de gott av hans snygga uppvisning, han flyttade sig inte en millimeter man ack så långsamt! Helt underbar tävlingsdag med ett gott gäng:) nu börjar min ju lära lämna varandra och idag tar det många goa som stöttar peppar och vi satt alla och skrattade åt alla bravader i närmre en timme efter vi var klara, det är lite annorlunda mot många andra grenar. Fick ett par riktigt tips som jag verkligen ska ta vara på:) Är så motiverad nu, inspirerad till tusen:) Tack tjejer! Hoppas alla får uppleva sådana här tävlingar, ALLTID! Är så stolt över min duktiga mammas gris, synd att han älskar apportering så mkt;) Nu är vi på väg hem i ösregnet, sällan får man väl sämre förutsättningär än så här:-D

fredag 26 mars 2010

Glöm inte att leva!

Sätt dig inte i skiten tycker Kerro -min förra mammas gris-

"De som sedan vill ösa in grus bara för att djävlas tycker jag synd om,
Glöm inte att leva, varje ond tanke är negativ energi,
Påverka genom att tala fakta,
Spekulera inte om du inte vet,
Bidra inte till skitsnacket,
Vänta med att tala tills du har 100% koll, då får du respekt, annars tvärtom!"

Säga vad man vill men jag älskar denna människas resonemang!

Tänk om hela hundsverige kunda tänka så? Hur underbart skulle inte det vara?

Äntligen fredag!


Hela familjen är samlad och vi passade på att fira löningen med att åka till Kista och äta, Samson är alltid med här och trivs i myllret av folk. Vi stod på bion en bra stod men det fanns ingen film som lockade så nu blir det hem och mysa i soffan alla tre:) Äter slås man av kontrasten av att han ligger här och i veckan så ställde han figuranter i en lagerlokal, får mammas lilla gris plockade fram skärpan rejält... Alla har förundrats över den lydnad som Jonas(?) hade på honom och vilket resultat det gav och även ger i hans utbildning. Det värmer så gott i hjärtat när man får höra så fina saker om ens hund, att min lilla vänstervarvare som utböling bland alla grå/svarta tjh utan problem matchar dem. Trots att han är mkt yngre och oerfaren:) Ha en jättemysig fredagkväll alla goa! :)

tisdag 23 mars 2010

En dag i kronans tjänst...


Samson är med husse på jobbet och deltar i deras hundförarutbildning. Ett ypperligt tillfälle att pröva på nya saker som förhoppningsvis ska vara en del i hans kommande utbildningar som tjänstehund (om matte får bestämma;)). Den här veckan så kör han sök i byggnad där det gäller för hunden att hitta figuranten och sedan bevaka denna tills förare anländer med grupp. Så här trött blir man när det vankas arbete från morgon till kväll... Förundras gång på gång över hur mångsidig min hund är.. Det är optimalt med en hund som bara lägger sig ner och slappnar av när det finns tid och sen är i gasen igen när jobb finns att utföra... Vi har ju verkligen tränat allt från att kunna sova överallt till att ta in 4 kilometer långa spår... Allt där emellan finns det inte plats att räkna upp i den har bloggen, han är för mig en schäfer med allt! Min bästa vän och träningskamrat:) Hoppas alla har lika kul med sina hundar som jag har med min mammas gris... Kram på er!

söndag 21 mars 2010

Samson är uppflyttad till Lkl elit!

Idag så tog vi ett förstapris i lydnadsklass 3 på Enköpings Brukshundsklubb och är numera uppflyttade till Lydnadsklass Elit!
-Snudd på pallplats och landade på 4:e plats-

Med betyg 9 i fria följet så är jag lycklig som få!
-tjoho, det går att vara IPO-hund i lydnadsklasserna-

Tappade vittringsapporten vid avlämning och det tappade vi 20 poäng på... -TYPISKT!-
Som lägst i övrigt så hade vi betyg 8, han är en klippa min prins! -Mammas griiiis-

Äntligen har tävlingssäsongen dragit igång! Nu ska bara snön försvinna...

lördag 20 mars 2010

Idag simmade vi i Vällingby!


Idag så skulle vi kolla hur vi ligger till i trean och åkte till VBK för att pröva lyckan! När vi kom fram på stod jag på arslet redan på parkeringen som var en ren isbana. Samson gjorde ett hästjobb och alla som tävlade skrattade efteråt åt hur våra hundar betett sig, planen var en stor vattenpöl med tunna isflak som de hade lagt grus på. När jag la Samson på platsen på hörde jag hur isen brast och flaket lättade i framkant. Fint. Han balanserade på armbågarna men jag jag kom tillbaka på hade han satt sig upp. Med rädsla för sträckningar så nollade vi rutan. Det blev en träning idag bara, men jag är hur nöjd som helst. Har lite ont i handleden efter min vurpa på plan bara, men domaren gav tydligen inga stilpoäng när jag förgyllde vårt fria följ;) Apporteringarna var guld, vittring och fjärren med:) Mina orosmoment var inga problem, inkall så fick alla lägga i en djupvattenpöl, Samson försökte blidka mig men jag körde DK och la honom:) En fjärde placering tar vi med oss hem iaf:)

Kan bara hålla med...

Godmorgon kära vänner!

Jag läser Pierres Wahlström's blogg lite då och då, likväl som man läser alla andras bloggar -Även Blondinbellas blogg som jag faktiskt verkligen uppskattar, klokare 19-åring får man leta efter!-
När jag läste hans blogg så nickar jag instämmande till varje ord, vet precis vad han menar och blir så besviken över att det ens existerar.

Läs gärna Pierres blogg och ni kommer antagligen tänka samma tanke som jag...

Träna hund och sluta upp med alla fika/kärringfasoner!
Ingen mår bra av det i slutändan och det är bara elaka människor som ägnar sig åt det för egen vinning skull!

Träna hund och njut av det fantastiska i att få ha en relation med dessa underbara varelser!
Umgås med era vänner men gör det med glädje och inte illvilja mot andra, ni ska få se hur kul det blir! Ni som har härliga energifyllda människor runtomkring er, håll i dem och vårda er vänskap.

Kram på er och ut i solen och träna hund!

fredag 19 mars 2010

Äntligen fredag!


Nu är det verkligen hosta som går, Samson är in dålig men inte heller på topp... Vi får se hur han är i helgen och så måndag kommer veterinären till jobbet om han behöver ngt... Ha en underbar fredag mina vänner!:)

torsdag 18 mars 2010

måndag 15 mars 2010

Tankar och tips till lilla Matilda...

Har funderat mycket runt min och Samson's skyddsträning, satt och tittade på filmer, läste böcker och kikade om och om igen på våra filmer. Men ett nytt tänk så kom jag på träningen och hade en grundtanke i vad som skulle förändras, sagt och gjort så drog vi igång.
I första pausen så klev Jonte fram och drog igång dialogen, vad var det vi strävade efter?
Det var som om att jag blev brädad med en planhyvlad planka när sanningen gick upp för mig, vad utöver stress hade vi lagt in? Figgen jobbade och hunden hängde på men bara genom att höja stressen, retningarna var stora och Samson's agerande därefter. HELT FEL!!!
Jimmy's ord ekade i bakhuvudet och allt flätades samman för mig, det var häftigt att komma till slutsatsen och sen hur resultatet bara kom av sig själv!
Det är ju motivationen jag vill åt, inte ren stress som det blev! Vilket blir om man bara piskar och tjoar som figurant -nu är inte våra figuranter såna... men som exempel-
Vad händer sen då? Den dag figgen INTE gör det? Då står min hund som ett stort frågetecken och har man otur så händer mer än så...
Tittar man på den generella skyddsträningen så är det just det här man ser, en figge som gasar hunden och skapar enbart konflikt mellan hund och förare eftersom att man inte når fram till sin hund när den befinner sig i sådan stress. Kalabalikträning!
Vad jag och Samson gjorde kort och gott var att vi nitade figgen och gissa om jag hade min hund med mig!!? -Gah vad underbart det var!-
En helt annan hund... Kan inte var gladare över min lilla träningsgrupp och hur underbart det är att ni finns! Löv Ya!

Nu Matilda!
Jag lärde Samson rutan genom att sätta honom och själv gå fram och undersöka rutan
-mitten på rutan- Samson satt och kikade nyfiket medan jag satt och pillade i gräset.
Jag gick tillbaka och med "rutan!" så travade han iväg och ställde sig och kikade på samma fläck som jag pillat på. Belöning! Så körde vi ett par gånger.
Sen fick han prova, jag tog lite avstånd och skickade, han fumlade men jobbade hela tiden och när han kom rätt så belönade jag.
Så gick jag närmre igen och började tjata position i rutan, jag grälade lite på honom och när han kom rätt så berömde jag bara.
Tanken är: Hunden tar ansvar för positionen i rutan!
Sen kom mängdträning, jag skickar och berömmer kort men tydligt, kallar in och innan han ens kommit tillbaka så skickar jag igen. In med energi i hunden!
Genom att gräla på honom så vill han jobba hårdare och berömmet blir en sådan kontrast att jag fyller honom med energi.
Tar han inte sitt ansvar för positionen så säger jag bara åt honom, för jobbar han inte aktivt för att hitta rätt position så gör han fel och jag får korrigera honom.

Nu har jag en liten kille som älskar att springa till rutan oavsett om det blir belöning eller inte
-smiter gärna dit om någon annan tränar så han kan få springa in i rutan och gotta sig i beröm-, oftast så blir det ju inte mer än ett "bra", men det betyder lika mkt som en boll för honom!
Jag har aldrig kört med belöning i rutan eller bakom, min hund tolkar det hela som en jaktlek
Att jaga en boll är INTE lydnad
på boll och tappar fokus på att jobbar för mig. Han är ju dominant och självständig min kille så det är så viktigt för mig att han alltid jobbar utifrån att jag är den ultimata belöningen. Sen vilken typ av belöning det blir är alltid en överraskning.- jobbar vi med hundens jakt instinkt-, men att utföra ett moment för att få bli belönad av sin förare är lydnad -den sociala delen hos en hund-!
Eftersom din tjej har ordförståelsen så skulle jag säga åt henne och när hon gör rätt så är det "10-miljonersvinsten" som gäller!
Att hon skiter i det beror antagligen på att det inte är tillräckligt viktigt för dig att hon går dit. Hade det handlat om att ditt hus brann ner om hon misslyckades då hade hon stått perfekt i rutan.
In med kravet! Men låt henne verkligen veta när hon är duktig!
Du märker när hon fjamsar runt och när hon har fokus på dig...

När hon kan göra detta utan fjant och tar ditt beröm på rätt sätt så kan du plocka in bollen och lägga på stress igen.

Så tänker jag, hoppas det gav ngt iaf! :-) Vi satsar snart... håll utkik! ;-)

Kramar

söndag 14 mars 2010

Man tillhör ju eliten så att säga!


Idag så satsade jag och matte på en cykeltur, fint som snus att springa på för min del men tjockisen sjönk igenom 2 cm och flåsade på rätt bra. En timme tar vi ute och jag konstaterade att jag är i bättre form än man kunnat ana. Beställde en massage och strech av min undersåte som ni ser på bilden. Det vankas skydd och då vill man ju vara i form;) Nu ska jag få i mig lite vätska inför nästa fysiska prestation! Puss till alla mina fans!

Vi tar vårt uppdrag på allvar!


Eftermiddagen/kvällen bestod i att kartlägga hur vildsvinen rör sig i området. Vi kan meddela att de finns nere vid foderstationen! Samson blev så upprörd att han var tvungen att bajsa. Pascoe höll span bakåt över tiden. Det blev lite utställningsträning med lillen och på dan körde jag inkallning med läggande. Mässan var super! Köpte ett par byxor och sen samlade vi info om vandring och olika tips kring ämnet. Vi tänkte fixa valpvakt och ta prinsen med oss på en vandring, han tränar ju med packning och allt numera så han kan ju bära sin egen mat och så, perfekt! Neh nu ska jag ringa mormor och skvallra om hennes date;)

lördag 13 mars 2010

Schäferslaget vid kgl Rydbo!


Den har helgen blev det hundtjänst vill jag lova! Vi har just avverkat en lång morgonpromenad med familjens hundar, Xeon sover dock borta hos sin kompis Kråkan. Det skulle bli fest och UF (Ultrafritt). Samson och Utter har fått köra varsit ordentligt dragpass, sjukt tungt med däck och fälg får jag lov att säga! Nu vankas det brunch och sen ska vi till Vildmarks mässan i Älvsjö:) ska smyga in lite lydnadsträning under eftermiddagen och en sväng förbi mina utvalda tapeter, vi får se vad älskling tycker... Men jag tycker att VI ska ha dem;)

tisdag 9 mars 2010

Jag har köpt en present...


... till min matte på Stadium... Hon måste banta så jag tänkte det här kunde passa...

söndag 7 mars 2010

Det känns som det händer mycket

Lite klipp från dagens träning, tyvärr så kom inte våra utkallningar med -som jag är mest nöjd med just nu-
Det känns som det händer mycket på vår front just nu, många moment som ska in och massa tankar som snurrar...

Tack Jonte för tankar i lydnaden, mer ansvar på hunden!
Det gick på två röda att få Samson att tänka om när det gällde rutan...

Men jag tror jag har det klart för mig vad jag vill och hur vi ska lägga upp det för att mina och Samson's delmål ska nås...

fredag 5 mars 2010

NU ÄR DET TAMIGFAN NOG!!!

Äntligen har det hänt! YES! Nu är vårt liv komplett!
Samson har ÄNTLIGEN fått vatten på sin kvarn och jag har ett hästjobb att ta tag i som visade sig idag på dagispromenaden...

Igår morse så packade jag på mig kläder så det skulle räcka och gav mig av, ut i skogen för att njuta av friskluft och av att jag faktiskt var pigg och på gott humör. Ni vet sådär så man lixom bara sprudlar av glädje och det känns som man har alla möjligheter i världen. Underbart!
Hann någon kilometer så stannar Samson till ca 15 meter framför mig och gör en ljudmarkering in i skogen, jag hann inte mer än vända blicken åt det håll han tittade och så var den där.
En svart hund som sprang rakt över Samson utan minsta tillstymelse till självbevarelsedrift!
Jag vrålar STANNA till Samson som med en enorm beslutsamhet limmar fast sina tassar i backen och hukar sig en aning för att kunna ta emot smällarna som blir av den andra hunden som bara kommer på om och om igen. Samson är tokig och vrålar i rent ursinne och jag ser hur han slår med käkarna över den andra hunden som försöker komma åt honom från sidan av nacken -dominant jävel var den tydligen..-
Men Samson står som ett berg...

Nu har jag kommit fram och får tag i Samsons halsband och sparkar för allt vad jag är värd efter den andra hunden och vrålar åt den, klok som den är så backar den och morrar -inte mot mig dock-, ett sista försök att attackera Samson gör han och jag är där som en av allsvenskans bästa spelare och sparkar igen, men nu blev det för mycket för även min hund!
Han läste situationen och eftersom morsan uppenbarligen ogillade den här byrackan lika mycket som han så måste det vara ok att plocka honom och han kastade dig fram -känn på 43,5 kilo schäfer som ska framåt..-


Jag rycktes med och kunde inte för mitt liv uppbringa kraften att stoppa min hund fysiskt så nu kom nog världshistoriens brutalaste och mest beslutsamma kommando ur min käft: LIIIIIIIIGG!!!
Samson la sig ca en meter framför mig och morrade så han vibrerade.


Hunden var borta...
Där satt jag på knä, helt slut i en snödriva i skogen...
Så hör jag en hundägare som med sin lenaste röst frågar sin hund : "Nämen vad gör du!!?"
Sen var de borta...
Inte en fråga om hur det gick, eller ett "ursäkta"...
Jag hoppas att hunden är sönderbiten och oförsäkrad innan helgen är slut, så det kostar 32.000 att kvittera ut den från djursjukhuset. Den läxan är kanske svårare att glömma än det som hände igår...
Vad är det som är så svårt att förstå!!?
Man kan inte krama, muta, klicka, klappa eller prata till sig ledarskap!!!!
Man måste förtjäna det och då får man för f*n ta och lära sig lite om hund, men folk är för lata och bekväma för att reda ut sånt...
Det stavas E...T...O...L...O...G...I och betyder läran om djurens beteende, inte fan använder tiken köttbullar för att lära valparna det som gäller!!? De får lära sig ligg, sitt, stå, vacker tass, kom/hit, ödmjukhet, signalkänslighet mm mm mm, det ENDA som vi på två ben lär dem är att gå i koppel!!!

Gör en helvetes klar skillnad på lydnad (cirkuskonster) och vett och ettikett!
Vet ni inte vad som skiljer dem åt så ring mig! Eller kontakta oss på Hundcenter så får ni all hjälp ni kan tänka er!

Dessa hundpsykologer och mjukisköttbulleklickerinstruktörer kan ** *** * *****, jag har haft minst sju kunder sen våren 2009 som lagt tusentals kronor på dessa inkompetenta idioter som inte hjälpt dem ett dyft! När man får höra hur de skulle gå till väga så vill man bara gråta.
Med berått mod så ger råd om gjort hundar/hundägares liv till ett rent helvete!
När den största av dessa ger rådet om en hanhund som attackerar enbart hanhundar och inte tikar, att den kanske har ont någonstans.
Med detta som svar på vad ägaren ska göra så sätter vi väl en klar ribba över deras kompetens! Tur att den ägaren hittade oss så han kunde få en harmonisk och lycklig relation med sin hund!
Ni som inte kan något kan ge upp nu!
Ni som inte kan lösa ut en problemhund bör inte försöka komma med avledningsmetoder eller påsar fulla med burkar!!!
Håll er till att utbilda de snälla och lätta hundarna och lämna de med drifter till dem som kan något!
Det finns duktiga instruktörer bland dessa, men det här med att behandla hundar som människor har nått en löjlig gräns snart!

Kommer inte hunden när du ropar, biter den dig när du klipper klorna, vill den inte sitta still när du vill, skäller den på hundar eller folk, drar den i kopplet, attackerar den andra hanhundar eller tikar... Det finns bara EN lösning!!!
Få armen ur ***** och ta tag i saken och bli ledaren! Skapa en tygg hamn för din hund så den kan få vara lycklig! Så den kan få vara hund på riktigt!
Alla ni som har minst en av dess nämnda problem eller liknande...
NI är INTE alfa! Ni är längst ner på hundens lista, matmaskinen och en undersåte!

MIN HUND ÄR INTE SNÄLL, DEN ÄR UNDER LYDNAD!

MIN HUND ÄR LYCKLIG OCH LITAR PÅ MIG TILL TUSEN PROCENT, VILKET OVAN VISAR.
MEN HUR LÄTT ÄR DET ATT FÅ HONOM ATT TRO MIG NÄR ANDRA HUNDAR FÅR ATTACKERA HONOM ÄVEN OM JAG GÖR ALLT JAG KAN FÖR ATT FÅ BORT DEM?
FÖRSTÅR ALLA VILKET JOBB JAG LÄGGER NER!!?

Så om någon ser mig lyfta min hund i nackskinnet, bita den i läppen och morrar eller ta den i nackskinnet och lägger omkull den, ni som ser mig köra hanteringövningar med min hund där han ligger mellan mina ben och jag smeker honom över magen...

Allt detta ledde till att den hunden som sprang på oss igår inte ligger på ALBANO just nu!

Ni kan oxå veta att min älskling sover på mina fötter, viker aldrig från min sida, vill jobba i alla lägen med mig, han finns där för mig och är alltid glad och full med energi!
Han kan springa över fälten i djupsnön hundra meter från mig och trots att haren dyker upp framför honom och löper som en tok så stannar han och tittar på mig -svansen hög och viftande i hopp om att morsan sak säga JA till en harjakt-
Han äter glass till kvällens film med mig, han väljer mig framför alla andra!

Min hund är lycklig!
-dominant, kaxig, hårdkokt och full med testosteron, men han är lycklig!-

Trevlig helg alla underbara som vill sina hundar väl och har koll på dem, tack för att ni finns och sprid budskapet! Ledarskap regerar! Kram på er!